Het nieuwe waagstuk

Sinds VTM besloot om meer in eigen huis te gaan produceren, moeten nogal wat studio’s op zoek naar een nieuw profiel. Media Lounge-VTS heeft zich op de evenementensector gestort.

In haar glorietijd maakte Media Lounge-VTS programma’s als Het Rad Van Fortuin en Waagstuk voor de commerciële omroep. “Onze specialiteiten zijn spelprogramma’s en live entertainment shows,” zegt Frank Van Der Steen, algemeen directeur van Media Lounge-VTS. De core business van het bedrijf is de handel in formats (concepten voor televisieprogramma’s) en de verhuur van televisiestudio’s. Media Lounge vormt daarbij het administratieve deel en VTS het technische luik. Daarnaast is er ook een eigen productiehuis en een aparte aankoopdienst voor buitenlandse televisieformats. Bovendien participeert het bedrijf voor 50% in de Shoplijn. Geconsolideerd ligt het jaarlijkse omzetcijfer rond de 300 miljoen frank.

Media Lounge-VTS was een van die bedrijven die zich in de slipstream van VTM hadden genesteld. Het had tot voor kort een bevoorrechte relatie met de televisiemakers uit Vilvoorde. “Maar daar is sinds een jaar vrij abrupt verandering in gekomen. Eerst besliste VTM om meer in haar eigen studio’s te werken. Daarna liepen ook de productiebestellingen terug. Er is een verschuiving in de tv-genres aan de gang. Spelprogramma’s en challenge tv (zoals Wedden Dat), zijn vandaag veel minder in trek. Alleen krijgen we niet genoeg feedback over wat dan wél in is,” aldus Van Der Steen, die toegeeft dat Media Lounge-VTS wellicht te veel op een paard heeft gewed.

Het bedrijf bleef niet bij de pakken zitten. De vaste equipe werd tot een twintigtal personeelsleden afgeslakt en Van Der Steen, die vier jaar geleden als marketeer van de doe-het-zelfsector naar de Londerzeelse onderneming overstapte, ging op zoek naar alternatieven.

Zo worden de studio’s sinds kort aan eventbureaus verhuurd voor grote bedrijfsfeesten (onder meer van Coca Cola, Siemens, IBM) en evenementen zoals de Effi-awards of de Euro 2000-events van Adecco Interim. De afkorting VTS, die vroeger stond voor Vlaamse Televisie Studio’s werd meteen ook omgedoopt tot eVent & Television Studios. Van Der Steen: “Het orderboek voor het najaar staat al goed vol. Tijdens de zomermaanden zullen de studio’s wellicht wel af en toe leeg staan.” Daarom voert Van Der Steen momenteel een charmeoffensief naar alle Vlaamse zenders. “Het blijven immers televisiestudio’s, de ene uitzonderlijk groot, de andere technisch geavanceerd. Het is zonde dat die mogelijkheden niet voor 100% worden benut.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content