Het nakomertje van de kust wordt volwassen

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Bredene mag dan een erg bescheiden kustgemeente zijn, de vastgoedmarkt is er wel volop in beweging. En dat geldt ook voor de appartementsprijzen: een surplus van 35 % op één jaar, meteen de sterkste stijging van alle kustgemeenten.

Bredene is een buitenbeentje aan de Belgische kust. In meerdere opzichten. U weet ongetwijfeld dat Bredene de enige Belgische kustgemeente met een naaktstrand is. En het is u – enpassant – misschien ook opgevallen dat Bredene niet het klassieke Belgische ‘kustschema’ (zee-strand-dijk-appartementsblokken) volgt. Bredene doet met zijn dorpskern achter de duinengordel veeleer denken aan de Nederlandse badplaatsen.

En dan is er nog de Bredense vastgoedmarkt: beperkt in omvang en naar kustnormen goedkoop. In 2004 werden er in Bredene 222 appartementen verkocht (exclusief nieuwbouw). Een record voor Bredene, maar het blijft veruit de kustgemeente met de kleinste markt. Ter vergelijking: in Knokke-Heist veranderden vorig jaar 1272 appartementen van eigenaar. De referentieprijs voor een appartement bedraagt in Bredene 147.875 euro, alleen Middelkerke is goedkoper.

De villamarkt is nog een pak bescheidener – de amper twintig transacties in 2004 betekenden wel een record voor Bredene – en ook op deze markt is Bredene na Middelkerke de prijskraker van de Belgische kust. De referentieprijs voor een villa bleef net als in 2003 op 260.000 euro hangen.

Bebouwing en prijzen: alles hoger

Maar Bredene is ook de kustgemeente die het snelst aan het transformeren is. Het traditionele campingtoerisme maakt er plaats voor tweedeverblijfstoerisme. De heraanleg van enkele pleinen en straten, doet het badplaatsje er veel frisser uitzien dan enkele jaren geleden. En vooral dan de Kapelstraat en de Driftweg, samen zowat de dijk van Bredene, zijn in een recordtempo van gedaante aan het wisselen. Enkele bescheiden eengezinswoningen zijn er vervangen door moderne appartementsgebouwen. En er zullen er nog veel volgen. Projectontwikkelaar Groep Ver- sluys heeft over een breedte van meer dan honderd meter panden in portefeuille om nieuwe residenties op neer te poten. Ook Groep Sluyter is erg actief in Bredene.

Het mag duidelijk zijn: het nakomertje van de kust is wel heel snel volwassen aan het worden. En dat valt ook al te merken aan de prijsevolutie. Op de appartementenmarkt kende Bredene het voorbije jaar de sterkste prijsstijging van alle kustgemeenten: +35 %. Op vijf jaar bedraagt de prijsklim 75 %, ook dat is een record voor de kust. Dat de recente nieuwbouwprojecten stilaan ook op de secundaire markt terechtkomen, verklaart wellicht voor een deel deze spectaculaire hausse. Het is ook gedeeltelijk een inhaalbeweging: projectontwikkelaars, beleggers en toeristen hebben Bredene plots ontdekt. De toegenomen vraagt stuwt de prijzen omhoog terwijl de concurrentie tussen projectontwikkelaars de grondprijzen opdrijft.

Toch blijft Bredene, zoals gezegd, de op een na goedkoopste kustgemeente. En volgens Bart Versluys, zaakvoerder van Groep Versluys, zijn prijsbewuste kopers er nog altijd aan het juiste adres. “Als je in concurrerende badplaatsen zoals Blankenberge of Wenduine een appartement koopt op een gelijkaardige afstand van de zee, betaal je al gauw 50 % meer,” zegt hij. Een prijstopper zal Bredene wel nooit worden, daarvoor mist het een echte dijk en vooral uitzicht op zee. Maar ook het duinenzicht is mooi… En gegeerd.

Laurenz Verledens

Op de appartementenmarkt kende Bredene het voorbije jaar de sterkste prijsstijging van alle kustgemeenten: +35 %.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content