Guido Dumarey valt in de prijzen voor Franse overnames

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

De jaarlijkse prijzen voor de beste Belgische investeerders in Frankrijk werden dit jaar toegekend aan Punch Powerglide, Ecophos en Trotec.

Voor het vierde jaar op rij hebben Invest in France Benelux en Trends de beste Belgische investeerders gelauwerd. Er zijn drie prijzen: voor de beste structurele investering in Frankrijk, voor de meest innovatieve investering en een prijs van de jury. Onder andere Solvay, Katoen Natie en Vandemoortele bevonden zich al onder de laureaten.

Dit jaar ging de prijs voor de beste structurele investering naar Punch Powerglide (omzet 233 miljoen euro) van de West-Vlaamse serieondernemer Guido Dumarey. In januari 2013 kocht Dumarey een fabriek van automatische versnellingsbakken van General Motors in Straatsburg en doopte ze om tot Punch Powerglide Straatsburg. Op dat moment was de fabriek met sluiting bedreigd. Via een contract voor de productie van de Duitse versnellingsbakkenfabrikant ZF kon Dumarey de fabriek een tweede leven geven.

Dumarey investeerde 160 miljoen euro in het bedrijf. De fabriek bouwt jaarlijks 200.000 achttraps automatische versnellingsbakken. Dumarey wil de productie tegen eind 2016 verdubbelen. De versnellingsbakken gaan vooral naar premiummerken als BMW en Audi.

De overname van General Motors Straatsburg was niet de enige Franse investering van Dumarey. In november nam hij ook nog een fabriek van de staalverwerker Steelcase over in Wisches, ook al in de Elzas. Die fabriek wordt omgebouwd tot een logistiek platform voor Punch Powerglide. Met die overname wist Dumarey 200 banen te redden. Opnieuw ging het om een bedrijf in moeilijkheden. Steelcase is eigenlijk een Amerikaanse multinational gespecialiseerd in kantoormeubilair. Het wou de fabriek in Wisches sluiten. Er werden stalen onderdelen voor bureaus en volledige stalen meubelen gemaakt.

Fosfaat en grondstof voor dierenvoeding

De tweede prijs, die voor de meest innoverende investering, gaat naar het Waals-Brabantse chemiebedrijf Ecophos (135 miljoen euro omzet). Dat bezit fosfaatfabrieken in onder meer de Benelux, Bulgarije en Frankrijk. CEO Mohamed Takhim investeerde vorig jaar 60 miljoen euro voor een nieuwe site in Duinkerke, goed voor op termijn 100 directe en indirecte jobs. De fabriek in Duinkerke zal wel pas in 2017 operationeel zijn. Momenteel produceert Ecophos jaarlijks 500.000 ton fosfaten.

Ten slotte kennen Invest in France Benelux en Trends nog een bijzondere juryprijs toe aan Trotec uit Veurne. Het bedrijf verwerkt afval van voedingsproducten tot grondstof voor dierenvoeding. Eigenlijk gaat het om bijproducten van de voedingsindustrie: overgebleven snijranden van taartbodems, pannenkoeken die buiten de groottenormen vallen, zakjes chips met de verkeerde productiedatum. De kwaliteit van de producten is dus in orde, stelt CEO Sigrid Pauwelyn.

Jaarlijks haalt de familiale onderneming zo’n 90.000 ton grondstoffen bij voedingsproducenten en verwerkt die. Trotec boekt een omzet van 38 miljoen euro en telt 48 medewerkers. Dit jaar besloot het bedrijf een vestiging te bouwen in Frankrijk, in Albon in de Drôme (Rhône-Alpes). Het gaat om een investering van 20 miljoen euro, die op termijn voor 30 extra jobs zal zorgen.

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content