Gratis software om te ‘spelen’ met foto’s en illustraties

Roel Van Espen medewerker Trends

Wilt u een digitale foto bijwerken? Een brochure samenstellen? Een afbeelding in lage resolutie op uw website plaatsen? Dan hebt u grafische software nodig. Professionele pakketten als Coreldraw en Photoshop zijn wel duur. Zijn er gratis alternatieven?

Reacties: e-trends@trends.be

De mogelijkheden van beeldverwerkingsprogramma’s als Coreldraw en Photoshop zijn vrijwel onbeperkt. Die software wordt dan ook gebruikt door experts in de grafische sector. Wij werken al eens een digitale foto bij, maar vinden investeren in die prijzige pakketten te veel van het goede. En dus gingen we op zoek naar gratis alternatieven. Zo waren we alvast verbaasd over de mogelijkheden die Microsoft Paint – standaard meegeleverd op onze Windows-pc – biedt. Dat programma ondersteunt formaten als bmp, jpg, gif, tiff en ico. We konden er naar hartelust knippen en plakken, kleuren wijzigen en zelf definiëren, tekst toevoegen, de spuitbus gebruiken, gommen, spiegelen, draaien, uitrekken, inzoomen, de afmetingen wijzigen enzovoort.

Meer mogelijkheden

Nog uitgebreider is het vrij nieuwe Paint.NET (www.jsiinc.com), dat zich profileert als het betere alternatief voor MS Paint. Het grootste voordeel is dat we – net als bij professionele pakketten – met layers kunnen werken: de grafische elementen worden over elkaar geplaatst, zodat ze achteraf nog afzonderlijk bewerkt of verwijderd kunnen worden. De kleuren, de helderheid en het contrast aanpassen was kinderspel, en met effecten als blur, frosted glass, relief, oil painting, sharpen en red eye removal waren we een tijdje zoet. Vooral het inzoomen, roteren en aanpassen van de afmetingen (helaas niet in centimeters, enkel in pixels) kennen veel meer mogelijkheden dan in MS Paint. Let wel, Paint. NET werkt alleen voor Windows XP/2000. Houd er bovendien rekening mee dat u bij de installatie mogelijk ook het Microsoft.NET-framework moet installeren. Dat kan eveneens via de website, maar de installatie neemt enkele minuten extra in beslag.

Wie met Linux of Mac werkt, moet zeker Gimp (www.gimp.org) eens proberen. De interface van dit gratis open source-pakket is wel even wennen, maar de mogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van professionele tools. Windows-gebruikers kunnen Gimp overigens downloaden op http://gimp-win.sourceforge.net. Ook hiervoor moet een extra programma GTK+ geïnstalleerd worden.

Voor specifieke doeleinden

Beperkter, maar vooral handig om twee foto’s in elkaar te laten overvloeien, is 2Pic (wwwhome.cs.utwente.nl /~moor/2pic). We konden zelfs kiezen voor een Nederlandstalige interface. Bij het mixen van twee plaatjes kregen we verschillende opties, zoals diagonaal, radiaal of spiraal laten overlopen. We konden ook lijsten, tekst en effecten (waterig, lachspiegel, gravure, mozaïek, negatief, draaien, vergroten, spiegelen enzovoort) toevoegen en kleuren vervangen. 2Pic kan overweg met onder meer bmp, jpg, gif en ico. Werkt u met een ander grafisch formaat? Probeer dan XnView (www.xnview.com) eens: dat programma leest en converteert 400 verschillende formaten.

Een ander probleem: foto’s die we met ons digitale fototoestel genomen hebben, zijn soms te groot om door te mailen of op een website te plaatsen. Photo Resizer (www.showyourphotos.com – gratis testversie gedurende 30 dagen) bracht de oplossing, want hiermee konden we onze plaatjes gemakkelijk herschalen. Met Resize 2 Mail (www.resize2mail.com) kon dat zelfs zonder dat we hiervoor software moesten installeren. Wel jammer was dat de url van deze website aan onze foto’s toegevoegd werd.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content