Geklede prijzen
Bredene is veranderd en dat is af te lezen aan de evolutie van de vastgoedprijzen. De badplaats zonder zeezicht is al lang niet meer het goedkope plekje aan zee.
Bredene heeft iets unieks. Nee, we hebben het niet over het naaktstrand. Wat Bredene nog onderscheidt van alle andere Belgische kustoorden is het uitzicht van op het strand. Hier geen lint van hoge appartementsblokken en al evenmin een dijk met terrasjes. Wel een brede duinengordel, zo weggeplukt uit Nederland.
Het gebrek aan zeezicht maakte van Bredene lange tijd de prijsbreker van de Belgische kust. In 2000 lag de referentieprijs voor een appartement er nog een eind onder de 100.000 euro. In 2005 was de referentieprijs al opgeklommen tot 142.500 euro, maar daarmee was het nog altijd de goedkoopste der badsteden.
Vandaag is het dat niet langer. De referentieprijs ligt nu exact 100.000 euro hoger dan in 2005 en voor goedkope kustappartementen kijkt u beter in Blankenberge, De Panne of Middelkerke. Wat is er veranderd? De duinenstrook is er nog altijd, maar het kleine, ietwat mistroostige dorpje aan zee, vooral geliefd bij kampeerders, is uitgegroeid tot een badplaats.
Nog altijd zonder dijk, maar wel met een Kapelstraat die het jongste appartementenpatrimonium van de hele kust toont. Vooral de projectontwikkelaars Group Sleuyter en Versluys Bouwgroep tekenden voor die metamorfose. Hun interesse voor Bredene heeft veel te maken met het opdrogen van de ontwikkelingsmogelijkheden op dijklocaties. Parken, jachthavens en duinenstroken, zoals in Bredene, kwamen daardoor ook in de picture als toplocatie.
Sterke prijsklim is relatief
Het voorbije jaar dikte de referentieprijs voor een appartement in Bredene aan met 12,8 procent. Het is daarmee de primus van kustklas. Ook op vijf en tien jaar doet geen enkele kustplaats het beter. “Toch is Bredene nog altijd niet duur”, oppert vastgoedmakelaar Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia. “Want vergeet niet dat de meeste appartementen hier nog erg jong zijn. Ze beantwoorden aan de hedendaagse comfortnormen en je moet als koper geen schrik hebben dat je snel voor grote kosten staat.”
De prijsklim van 70 procent in vijf jaar moet gerelativeerd worden. Veel van de appartementen die nu in de verkoopstatistieken komen, zijn helemaal niet te vergelijken met het gros van de verouderde panden die vijf jaar geleden nog van eigenaar verwisselden. Omdat de vernieuwing van de Bredense vastgoedmarkt grotendeels in de prijzen is verwerkt, is een gelijkaardig parcours weinig waarschijnlijk.
Maelfeyt ziet de Bredense vastgoedmarkt niet verzwakken. “De eerste drie maanden van dit jaar waren extreem goed. Daarna is het wel bruusk stilgevallen, maar sinds begin juni gaat het weer zeer vlot.” Ook de projectontwikkelaars hebben er blijkbaar nog vertrouwen in. Al hebben ze hun actieterrein noodgedwongen moeten verleggen. De Kapelstraat, de toplocatie, is zo goed als volgebouwd. Vandaag staan de kranen meer richting Oostende en De Haan. De groei van Bredene is daarmee verzekerd.
LAURENZ VERLEDENS
De Kapelstraat, de toplocatie, is zo goed als volgebouwd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier