Geen reden tot pessimisme

Het is nog altijd mogelijk om met bedrijfsobligaties een goed rendement te halen.

De bedrijfsobligatiemarkt heeft de pessimistische verwachtingen de kop ingedrukt. De rente op overheidspapier blijft onder druk staan. De meeste fondsen die beleggen in bedrijfsobligaties hebben sinds januari meer dan 6 procent winst geboekt. In dat segment is het fonds Deutsche Invest I Euro Corporate Bonds een toonbeeld van regelmaat, met een stijging van 7,3 procent sinds begin dit jaar en een gemiddelde winst van 9,4 procent per jaar over de afgelopen drie jaar. De vo-latiliteit is extreem laag gebleven. Op basis van die prestaties kreeg het vier sterren van Morningstar.

Kwaliteitsemittenten

Het fonds belegt vooral in investment-gradeobligaties in euro. “Wij focussen op emittenten met een BBB-rating”, zegt fondsbeheerder Karsten Rosenkilde. “Daardoor zitten we licht onder onze referentie-index. Daarnaast kunnen we tot 10 procent beleggen in high-yieldobligaties (rating lager dan BBB-).”

De portefeuille is verdeeld over ongeveer 130 emittenten en 240 lijnen. Rosenkilde: “We blijven voorstander van een doorgedreven diversificatie. Kleinere posities maken ook een grotere flexibiliteit mogelijk. Het is gemakkelijker tien posities van 1 miljoen euro te verkopen dan één positie van 10 miljoen euro. De liquiditeit van de markt is niet meer vergelijkbaar met die van voor de crisis van 2008, ook al is het sentiment verbeterd. In die tijd zou een probleem als dat van Banco Espirito Santo een impact hebben gehad op alle obligatie-emissies.”

Orde scheppen

“De markt van de bedrijfsobligaties in euro is veel groter dan Europa”, stelt Rosenkilde. “We hebben Australische en Centraal-Europese emittenten, naast Amerikaanse groepen als Coca-Cola, P&G, 3M en IBM, en bedrijven uit de opkomende landen als Petrobras. Ze geven vaak obligaties uit buiten hun nationale markt tegen voorwaarden die aantrekkelijker zijn dan die op hun thuismarkt.”

Een belangrijk beleggingsthema zijn banken. Bij de belangrijkste tien emittenten zijn groepen als Crédit Agricole, Intesa Sanpaolo, Unicredit en Royal Bank of Scotland. “Onze voorkeur gaat uit naar instellingen die orde scheppen in hun balans door niet-kernactiviteiten af te stoten”, aldus Rosenkilde.

Achtergestelde obligaties

Een andere pijler van de portefeuille bestaat uit niet-financiële emittenten die achtergestelde obligaties uitgeven met een hoger rendement dan senior obligaties, maar die minder bescherming bieden in geval van problemen.

“De emissies in dat segment kunnen dit jaar nog hoger uitvallen dan de 31 miljard euro vorig jaar. Onze belegging daarin is dubbel zo groot als die van onze referentie-index. Wij zoeken vooral naar emissies van solide bedrijven als EDF, Volkswagen en Bayer, waar het risico op wanbetaling extreem klein is.”

Deutsche Invest I Euro Corporate Bonds

Isin-code: LU0300357554

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content