Floréac: duurzaam kantoor in een serre
Een serre als bedrijfsgebouw van het jaar? Het kan! evr-Architecten ontwierp voor FLoréac een pretentieloos maar vernieuwend hoofdkantoor annex logistiek gebouw.
De nieuwe hoofdzetel van Floréac heeft veel weg van een groot serrecomplex. Niet echt een verrassing: Floréac is een sierteeltbedrijf. Het produceert, ver-edelt, verkoopt en verdeelt planten. De serreconstructie is dus een verwijzing naar de kernactiviteit van Floréac. Maar het is vooral ook een logische, functionele keuze. In het nieuwe complex worden planten verkocht, opgeslagen en klaargezet voor distributie. De buitenhuid in glas laat toe om voor elke plek de juiste licht- en temperatuurcondities te creëren.
Maar dit is ook de administratieve hoofdzetel van Floréac en dat is minder evident in een serre. En de combinatie van hoofdkantoor en logistiek gebouw is dat evenmin. evr-Architecten plaats de kantoren midden in de logistieke actie. De kantoorruimten zijn ondergebracht is vier volumes die op hoge stelten staan. Onder de kantoorblokken blijft er zo ruimte voor opslag van planten en andere functies. Een eenvoudige maar geslaagde zet.
De no-nonsensestijl van evr-Architecten sloeg aan bij de Floréacdirectie en ook het ecologische uitgangspunt scoorde goed. “In onze missie staat dat we een milieubewust bedrijf willen zijn,” vervolgt Jeroen Boon. “De bekommernis was er dus al wel. Maar evr-Architecten heeft ons overtuigd om nog verder te gaan, om te kiezen voor duurzaam bouwen.”
evr-Architecten past de duurzame bouwgedachte op een consequente manier toe. De aanpak van het mobiliteitsvraagstuk illustreert dat mooi. De locatiekeuze voor een gebouw is in het concept van duurzaam bouwen cruciaal. Een ongelukkig ingeplant gebouw creëert zijn hele levensduur overlast en problemen. evr-Architecten onderzocht de milieu-impact van de nieuwe vestiging van Floréac en zag dat het goed was. Zo moeten de vrachtwagens minder kilometers rijden tot de oprit van de autosnelweg en wordt het centrum van Beervelde gespaard. Een subtielere inbreng toont evr-Architecten dan weer met de fietsenstalling. Het is een detail in het omvangrijke bouwprogramma, maar het maakt het fietsbeleid wel geloofwaardig.
Logische, sobere materiaalkeuze
Aan duurzaam bouwen hangt meestal een prijskaartje en dat is hier niet anders. “Het vraagt vooral extra studiewerk en dat kost natuurlijk geld,” zegt Eeckhout. “Maar het levert ook belangrijke terugverdieneffecten op.” Toch werd het relatief beperkte budget niet overschreden. Het totale project, inclusief de grond, kostte 16,5 miljoen euro. Volgens Luc Eeckhout is dat deels te danken aan de optie om met een bouwteam te werken.
Ook de sobere materiaalkeuze heeft de kostprijs gedrukt. Glas, beton, staal en hout zijn de basismaterialen. “Het zijn industriële materialen die zowat standaard zijn voor dit type gebouw,” zegt Eeckhout. “Maar om het industriële niet te overheersend en te zwaar te maken, hebben we hier en daar toch wat kleur toegevoegd. Zo zijn de kantoorkasten uitgevoerd in een bloempotrood. Een knipoog naar de activiteit van Floréac.”
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier