Fenomeen

JON RAHM Profileert zich als een toekomstige nummer één. © BI

Jon Rahm is nog maar 25, maar hij profileert zich al als een toekomstige nummer één van de wereld. Vorige zondag won de Spanjaard in Dubai de grote finale van de Europese Tour. Het was al de tiende titel voor de Bask, die in 2016 samen met onze landgenoot Thomas Detry debuteerde bij de professionals. Voor zijn overwinning in Dubai mocht Rahm een cheque van 3 miljoen euro in ontvangst nemen. Daarbovenop kwam een bonus van 2 miljoen dollar voor zijn eerste plaats in het Europese eindklassement dit jaar.

Rahm – die er met zijn 1,90 meter en 100 kilogram uitziet als een houthakker – is afkomstig uit Barrika, een dorp in de buurt van Bilbao. Het profiel van de klassieke golfer heeft hij niet meteen. De Spanjaard combineert zijn grote atletische kracht met uitmuntend klein spel, waarin zijn verfijnde baltoets doet denken aan die van zijn illustere landgenoten Severiano Ballesteros, Jose-Maria Olazabal en Sergio Garcia.

De eindwinnaar van de European Tour draait ook mee in het Amerikaanse circuit. Rahm won dit jaar bovendien het toernooi van New Orleans in de PGA Tour, boven op zijn drie titels in de European Tour (Open van Ierland en Spanje, en het DP World Championship). Hij werd twaalfde in de FedEx Cup (het algemene jaarklassement van het Amerikaanse circuit) en won de Race to Dubai (het algemene jaarklassement in het Europese circuit). Rahm kan ook indrukwekkende statistieken voorleggen: sinds hij bij de profspelers debuteerde, miste hij op 85 toernooien nog maar tien keer de cut.

Jon Rahm laat zich voor zijn speelstijl deels inspireren door de Amerikaanse school: hij slaat krachtige drives die meer dan 3 00 meter ver gaan. Daarnaast slijpt hij ook wat Latijnse toetsen in zijn manier van spelen, met een repertoire van heel technische slagen op en rondom de greens. Het is geen toeval dat hij een van de beste putters ter wereld is.

Rahm is een heel complete speler. Niet alleen zijn speelstijl, maar ook zijn efficiëntie doet denken aan Brooks Koepka. Het is alleen nog wachten op een eerste zege in een granslamtoernooi, maar volgens kenners is dat slechts een kwestie van tijd, nadat Rahm al vierde werd in de Masters en het PGA Championship in 2018, en derde in de US en de British Open in 2019. In het wereldklassement is de Spanjaard nu derde achter Brooks Koepka en Rory McIlroy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content