Video | Nieuws

Europese Commissie ziet Belgisch begrotingstekort oplopen tot 4,7 procent in 2025

Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Belgische begroting gaat tegen eind dit jaar 4,4 procent van het bruto binnenland product (bbp) in het rood en zal, bij ongewijzigd beleid, tegen eind volgend jaar een tekort van 4,7 procent laten optekenen. De overheidsschuld loopt op van 105,0 procent in 2024 tot 106,6 procent in 2025. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar nieuwe economische vooruitzichten, die woensdag zijn voorgesteld.

Dat België 2023 had afgesloten met een tekort van 4,4 procent was al bekend. Dat tekort blijft in 2024 op hetzelfde niveau hangen, ondanks de volledige uitfasering van de steunmaatregelen die in de context van de energiecrisis waren genomen, schrijft de Commissie.

Stijgende uitgaven

Dat het tekort in 2025 naar 4,7 procent dreigt op te lopen, althans bij ongewijzigd beleid, heeft eveneens te maken met de pensioenfactuur en met de rentekosten.

De structureel stijgende lopende uitgaven (vooral om de pensioenen te betalen) en de hogere intresten op de staatsschuld zijn de schuldigen. Dat het tekort in 2025 naar 4,7 procent dreigt op te lopen, althans bij ongewijzigd beleid, heeft eveneens te maken met de pensioenfactuur en met de rentekosten.

Lees ook de opinie van Daan Killemaes, de hoofdeconoom van Trends:

Strengere regels

Met deze cijfers zit België ver boven de Maastrichtnormen, die de EU-landen vragen hun tekort tot 3 procent van het bbp te beperken en hun schuldgraad tot 60 procent. Na enkele jaren van een soepeler toepassing van de regels wil de Commissie, op basis van nieuwe regels, de normen opnieuw gaan afdwingen. Op 19 juni wordt het rapport per lidstaat verwacht. Vooral de toepassing van de buitensporigtekortprocedure op basis van de staatsschuld, zal strenger worden.

Na enkele jaren van een soepeler toepassing van de regels wil de Commissie, op basis van nieuwe regels, de normen opnieuw gaan afdwingen. Op 19 juni wordt het rapport per lidstaat verwacht. Vooral de toepassing van de buitensporigtekortprocedure op basis van de staatsschuld, zal strenger worden.

‘Inspanning van 25 miljard is perfect haalbaar’

Trends publiceert vandaag online en donderdag in zijn weekblad een uitgebreid interview met staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld). Zij erkent daarin dat de stijgende vergrijzingskosten een probleem zijn, maar noemt “een inspanning van 25 miljard euro zonder de mensen pijn te doen perfect haalbaar”.

Bekijk ook de toelichting van Alexia Bertrand voor de camera van Kanaal Z in de video bovenaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content