Enquête Acerta: koopkracht en arbeidskrapte zijn belangrijkste verkiezingsthema’s voor bedrijfsleiders

Stockbeeld: sollicitanten. © Getty Images
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Het verhogen van de koopkracht van de werknemers, zonder de bedrijven op te zadelen met extra kosten, en de arbeidskrapte aanpakken: dat zijn de twee belangrijkste verkiezingsthema’s, volgens de bedrijfsleiders in ons land. Om de arbeidskrapte minder nijpend te maken, vragen bedrijven een doorgedreven beleid om langdurig zieken sneller aan het werk te krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van het hr-bedrijf Acerta Consult.

Voor de Belgische werkgevers zijn verloning en werkgelegenheid de belangrijkste verkiezingsthema’s. 62,4 procent van de bedrijfsleiders geeft aan dat de verhoging van de koopkracht van de werknemers, zonder de kosten voor de ondernemingen te laten stijgen, hét economisch thema van de verkiezingen moet worden. Dat blijkt uit een studie van Acerta Consult bij 450 werkgevers. Met stip op nummer twee: de aanpak van de arbeidskrapte en de knelpuntberoepen. 53,7 procent van de bevraagde werkgevers vinkte dat thema aan als werkpunt voor een volgende regering. Het verhogen van de onderwijskwaliteit (45,9%) en inzetten op meer werkbaar werk (40%) komen op plaatsen drie en vier.

“Het is niet verrassend dat verloning en koopkracht de grootste zorg voor bedrijven zijn”, zegt Kathelijne Verboomen, de directeur van het Kenniscentrum van Acerta Consult: “Aan de kant van de werkgevers gaat dat over de loonkosten, aan de kant van de werknemer over koopkracht. Werkgevers zouden beide er graag op zien vooruitgaan, maar dan wel zonder dat de kosten op de ondernemingen worden afgeschoven.”

Lees ook ons hoofdverhaal van de week: welke partijen zijn het beste en het slechtst voor uw portemonnee?

Het reservoir van langdurig zieken

De arbeidskrapte is al jaren een probleem. Om meer vacatures ingevuld te krijgen, denken werkgevers aan makkelijkere en vereenvoudigde administratieve procedures, bijvoorbeeld voor het inschakelen van flexi-jobbers. Ook vragen de bedrijfsleiders oplossingen om langdurig zieken sneller weer aan het werk te krijgen, en meer kwaliteitsvolle en gerichte opleidingen die aansluiten bij de arbeidsmarkt.

Kathelijne Verboomen: “Rechtstreeks gelinkt aan de arbeidskrapte en werkbaar werk is het probleem van de langdurig zieken in ons land. Dat zijn er 500.000, meer dan dat er werklozen zijn. En dat ondanks re-integratietrajecten en zelfs boetes voor bedrijven met meer dan gemiddeld langdurig zieken, en niettegenstaande dat werkbaar werk bij de werkgevers hoger op de agenda is komen te staan dankzij het thuiswerk, afspraken rond deconnectie en aandacht voor autonomie. Het heeft de ziektecijfers vooralsnog niet kunnen terugdringen. Een doorbraak op dat gebied zou een positieve impact hebben op onze economie, onze sociale zekerheid, de algemene welvaart en het individueel welzijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content