ENERGIE KAN DE WERELD REDDEN

STEFAN GROSJEAN "Niet-verbruikte energie is de beste energie." © THOMAS DE BOEVER

Wie met Smappee zijn elektriciteitsverbruik in kaart brengt, kan de energiefactuur tot een derde drukken.

Kan kunst de wereld redden? Nee, maar energie wel, vindt Stefan Grosjean, de CEO van Smappee. “Niet-verbruikte energie is de goedkoopste en beste energie. Vroeger kon je onmogelijk aan particulieren software verkopen die het elektriciteitsverbruik in huis in kaart bracht. Dat was veel te duur. Met de komst van smartphones en tablets is dat veranderd. De consument is vertrouwd met het gebruik van apps die zaken meten en overzichtelijk maken in grafieken.”

Grosjean richtte Smappee eind 2012 op. Gebruikers moeten enkel een sensor bevestigen aan de draden die naar de meterkast lopen. Vervolgens krijgen ze via de Smappee-app een realtime-overzicht van het elektriciteitsverbruik in de woning. “Mensen kennen in een oogopslag hun totale verbruik en hoeveel daarvan sluimerverbruik is. En met een simpele tik krijgen ze te zien wat dat kost. Die bewustwording zorgt voor een gedragsverandering, waardoor gebruikers hun verbruik terugdringen met gemakkelijk 12 tot soms zelfs 30 procent.”

Er zijn wereldwijd tal van systemen die het energieverbruik meten, maar de gepatenteerde technologie van Smappee is uniek. Ze kan de verschillende apparaten herkennen. De sensor weet wanneer de koelkast aanslaat, de koffiezet begint te lopen of de lichten aangaan. Met slechts één meetinstrument kan de bewoner achterhalen wat het exacte verbruik is van elk apparaat in huis.

Verkeersleider in huis

De technologie van Smappee wordt verkocht in meer dan vijftig landen. De app telt enkele tienduizenden gebruikers. Er worden volop nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo kan de technologie intussen ook het gas- en waterverbruik in kaart brengen. Daarnaast kan Smappee als domoticasysteem gebruikt worden en apparaten vanop afstand bedienen.

Voor Smappee werken vijf mensen in vaste dienst, maar het totale aantal bedraagt veertien. Dat zijn in hoofdzaak zelfstandige software- en hard-wareontwikkelaars. Het bedrijf maakt nog verlies, na de start van de commercialisering in het najaar van 2013. Dit jaar verwacht Smappee een verdubbeling van de omzet.

Het bedrijf wil uitgroeien tot “de verkeersleider van het slimme energienetwerk van de toekomst. Naarmate hernieuwbare energie belangrijker wordt, zullen almaar meer huizen functioneren als gedecentraliseerde energiecentrales die hun eigen energie opwekken. Smappee regelt dan het verbruik van de toestellen in huis in functie van de beschikbare energie.”

SVEN VONCK

“Gebruikers kunnen hun verbruik terugdringen met gemakkelijk 12 tot soms zelfs 30 procent”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content