Energie goedkoper in België dan in buurlanden

© Getty Images

De prijs voor elektriciteit en zeker voor aardgas in België blijft duidelijk goedkoper dan bij de buren, met uitzondering van de stroomprijs in Frankrijk. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de federale energiewaakhond CREG.

Uit de cijfers van de energieregulator blijkt dat de gemiddelde jaarfactuur voor een Belgisch huishouden in augustus voor elektriciteit uitkwam op 1.170 euro. Dat is minder dan in Duitsland (1.356 euro), Nederland (1.208 euro) en het Verenigd Koninkrijk (1.597 euro) . Enkel Franse huishoudens zijn goedkoper af, met een gemiddelde jaarfactuur van 930 euro. Dat komt omdat de stroomprijs in Frankrijk sterk gereguleerd is.

Geliberaliseerde markt

Voor aardgas bedraagt de gemiddelde jaarfactuur voor een Belgisch huishouden in augustus 1.284 euro. Dat is veruit het goedkoopst van alle buurlanden. Duitse gezinnen zitten aan een gemiddelde jaarfactuur van 1.913 euro, Franse aan 1.701 euro, Britse aan 1.589 euro en Nederlandse zelfs aan 2.756 euro of meer dan het dubbele dan bij ons.

Dat huishoudens in België het goedkoopst af zijn – met uitzondering van stroom in Frankrijk – komt omdat de prijzen rechtstreeks worden geïndexeerd op de groothandelsmarktprijzen en dus sneller dalen dan in het buitenland, zo legt de CREG uit. “België is de meest geliberaliseerde markt met zeer weinig interventie op prijszetting en met retailprijzen die zeer snel de evolutie van de groothandelsprijzen volgen”, klinkt het bij de energiewaakhond. Via de sociale tarieven is er wel interventie op de prijszetting.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content