EIGEN VOLK EERST

Het transportbedrijf Essers werkt graag met mensen uit eigen streek. De migranten uit de arbeiderswijken van Winterslag worden op een niet-traditionele manier warm gemaakt voor een job.

Goede buren maken goede vrienden. Het transportbedrijf nv Essers, dat zich vestigde op de mijnterreinen van Winterslag, rekruteert ook speciaal in de arbeiderswijken van Winterslag. De deelgemeente van Genk staat officieel geboekstaafd als “kansarm” : de overgrote meerderheid van de bevolking is migrant, een kwart van de jongeren (18 tot 35 jaar) is werkloos.

“Het bedrijf Essers heeft altijd al mensen uit de eigen gemeente aangeworven,” beklemtoont gedelegeerd bestuurder Noël Essers. “Mensen uit de eigen streek zijn sterker gebonden aan het bedrijf. Ze leven spontaan mee met het bedrijf.” Sinds de start in de jaren dertig tot in 1995 was Essers gevestigd in het centrum van de Limburgse gemeente Eksel. Door plaatselijke rekrutering vermeed Essers problemen met de buren.

Om in de cités in Winterslag te rekruteren, werkt Essers samen met een resem lokale partners : het gemeentebestuur, “wijkmanager” Dirk Habils, de Begeleidingsdienst Limburgs Mijngebied ( BLM) en de vzw Logis, die opleidingen geeft om heftrucks te bedienen. Essers creëert op die manier een netwerk : volgens de diverse partners is dat een noodzaak. “Potentiële kandidaten komen vaak niet in contact met evidente nieuwskanalen, zoals een krant,” vindt burgemeester Jef Gabriëls ( CVP). “Via mond-aan-mondreclame wordt de boodschap doorgegeven. Essentieel is dat de kandidaten effectief de kans krijgen om te worden getest. Het aspect etniciteit wordt vervangen door objectieve criteria. In andere bedrijven komen die kandidaten soms zelfs niet tot een gesprek.”

De werknemers worden gerekruteerd voor de nv TDS/Essers, een joint venture tussen het Canadese TDS en de Genkse transportgroep (zie Trends, 19 juni 1997). TDS/Essers werd begin 1997 opgericht. Het behandelt en vervoert wereldwijd onderdelen van Ford Mondeo en Transit. Vandaag werken 160 mensen bij TDS/Essers, het aantal wordt op korte termijn uitgebreid tot 250. Voor de jobs meldden zich 2000 kandidaten, maar aanvankelijk niemand uit Winterslag. In juni kwam het partnership tussen Essers en de gemeentelijke diensten tot stand. Veertig kandidaten uit de arbeiderswijken werden naar het bedrijf gestuurd. Acht mensen zijn inmiddels aangeworven, met acht anderen wordt nog onderhandeld. Personeelsdirecteur Eddy Schrijvers is alvast tevreden met de nieuwkomers. “We hadden de functies al kunnen invullen. Maar we wachten nog. Want we hebben liever mensen die vlakbij het bedrijf wonen.”

MIGRANTEN UIT WINTERSLAG Geliefd als arbeider bij TDS/Essers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content