Alain Mouton

‘Een moderne arbeidsmarkt heeft dagcontracten nodig’

Alain Mouton Journalist

Het ABVV wil de dagcontracten in de uitzendsector afschaffen. De bedrijven zouden de regels van die contracten niet respecteren, en wie met zo’n contract werkt, moet leven met constante werkonzekerheid. De kritiek van het ABVV is onterecht, vindt Alain Mouton, redacteur bij Trends.

Dat het ABVV een koele minnaar van de uitzendsector is, is een understatement. De socialistische vakbond voerde vorige week opnieuw actie tegen de uitzendarbeid, en tegen de dagcontracten in het bijzonder. Volgens het ABVV werkten vorig jaar 466.000 van de 551.000 uitzendkrachten minstens één keer met een dagcontract. 11.479 van hen zouden zelfs het hele jaar door met dagcontracten aan de slag zijn.

Dagcontracten zijn alternatieven voor minder doorzichtige werkstatuten zoals schijnzelfstandigheid of terbeschikkingstelling

Dat is totaal onaanvaardbaar voor de vakbond, omdat een dagcontract in principe alleen is toegestaan als er op korte termijn behoefte is aan tijdelijke extra werkkrachten. Volgens het ABVV worden die regels misbruikt. Werknemers worden volgens de vakbond in een systeem van constante werkonzekerheid geduwd.

Bedrijven die actief zijn in de uitzendsector geven toe dat er misbruik voorkomt, maar dat is slechts een kleine minderheid. Veel bedrijven werven mensen aan via een uitzendcontract met het oog op een vaste aanwerving. In België stroomt een derde van de arbeidskrachten door naar een vaste baan.

Een werkgever biedt een uitzendkracht alleen een dagcontract aan als het strikt noodzakelijk is. Dagcontracten zijn gewoon een onderdeel van een moderne arbeidsmarkt. Vooral in de horeca en de logistiek wordt een beroep gedaan op dagcontracten om plotse pieken in de activiteit op te vangen.

De cijfers die het ABVV over het aantal dagcontracten aanhaalt, moeten trouwens worden gerelativeerd. Wie met dagcontracten werkt, sluit per definitie meer contracten af. Als één werknemer een week of een maand met dagcontracten werkt, levert dat in verhouding meer contracten op dan wanneer hij een week- of een maandcontract heeft. Volgens Federgon, de federatie van de uitzendbedrijven, bestaat slechts 10 procent van het volledige volume aan uitzendarbeid – het aantal gepresteerde uren – uit dagcontracten. Er is zelfs sprake van een daling.

De kritiek van het ABVV is dus onterecht. Dagcontracten blijven het beste behouden, want het zijn alternatieven voor minder doorzichtige werkstatuten zoals schijnzelfstandigheid of terbeschikkingstelling. Een uitzendkracht heeft dezelfde sociale rechten als andere werknemers. Dit is wettelijk strikt geregeld. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de vakbonden zich niet verzetten tegen werkstatuten die minder stringent geregeld zijn dan de uitzendarbeid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content