Een groen dak

Roel Van Espen medewerker Trends

Derbigum produceert al bijna 80 jaar dakbedekkingen. Dakdekkers kunnen er nieuwe en gebruikte roofingproducten kwijt via inzameltrajecten. Die worden dan gebruikt voor de productie van nieuwe materialen.

Het verhaal van Derbigum begint in 1932 met de oprichting van Imperbel, een familiebedrijf dat waterdichtingsmaterialen produceerde. In 2006 volgde een grondige herstructurering, het gamma werd uitgebreid en het bedrijf staat nu bekend als Derbigum, naar een van de succesproducten.

Derbigum heeft productie-eenheden in Lot, Perwez en Kansas City. Het bedrijf is actief in twaalf landen en bedekte al meer dan 600 miljoen vierkante meter daken. Het heeft 380 werknemers en een jaaromzet van 115 miljoen euro. Elk jaar produceert het 12 miljoen vierkante meter roofing en 3,5 miljoen kilo vloeibare dakproducten.

Uniek in België

Roofing is al jaren een van de succesproducten uit het aanbod. Derbigum is volgens recycling operational manager Koen Sneiders de enige Belgische producent die roofingafval weer rechtstreeks in het productieproces integreert. “Tussen 2006 en 2011 hebben we 2 miljoen euro geïnvesteerd in onze recyclageafdeling in Perwez. Via een gepatenteerd systeem herwerken we oude dakdichtingsmaterialen tot een nieuwe grondstof. Die wordt vervolgens gebruikt voor de productie van milieuvriendelijke dakbedekking. Daarnaast hebben we een tweede recyclagesysteem voor overschotten van nieuw geplaatste roofingproducten.”

“Al meer dan een kwart van onze grondstoffen bestaat uit gerecycleerd bitumen. Dit is goed voor bijna 4000 ton per jaar en tegen 2013 moet dat cijfer opgetrokken worden tot 10.000 ton. Daartoe hebben we inzamelpunten bij bouwmaterialenhandelaren en dakspecialisten georganiseerd. Dakdekkers kunnen hun bitumineus snijafval, ongeacht het merk, er gratis deponeren.”

Bovendien kunnen dakwerkers 15 procent besparen op stortkosten door oud dakafval gesorteerd binnen te brengen bij een van de ecopartners van Derbigum. “Het recyclageproces van roofingafval van oude daken die gerenoveerd worden, is complex”, zegt Sneiders. “Veel daken zijn ‘herbelaagd’, en daarvan krijg je een heterogene afvalmassa die vaak niet te gebruiken is door de aanwezigheid van zink, lood, hout en stenen. Als dakdekkers hun afval gesorteerd binnenbrengen, dan genieten ze een aanzienlijk financieel voordeel.”

Naast intensieve recyclage-inspanningen maakt Derbigum ook werk van de analyse en de optimalisering van de levenscyclus van zijn producten. “We hanteren strenge energienormen tijdens het productieproces. Door de combinatie van maatregelen zijn we erin geslaagd om de CO2-uitstoot tijdens de productie met 70 procent te verminden in acht jaar.”

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content