Vlaamse ambtenaren betrekken het grootste circulaire kantoorgebouw van het land: zo duurzaam is het (+foto’s)

Belpairegebouw, Brussel.
Belpairegebouw, Brussel. © Luc Roymans
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Nog dit jaar krijgen 4.800 Vlaamse ambtenaren een nieuwe werkplek in het recent opgeleverde Belpairegebouw in de Brusselse Noordwijk. Ze zullen er een sportzaal en een panoramische daktuin delen met de gasten van een hotel. “Dit gebouw moet mensen goesting geven om naar kantoor te komen”, zegt de topman van Het Facilitair Bedrijf.

Tijdens zijn inhuldigingsspeech voor het Belpairegebouw had Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) het trots over “de kroon op het werk van het Vlaamse huisvestingsplan”.

Het gebouw maakt deel uit van het ZIN-project van de vastgoedontwikkelaar- en investeerder Befimmo. Een bouwteam met de algemene aannemer Open Minds (CFE, VMA, Van Laere en BPC Group) en de architecten van Jaspers-Eyers, 51N4E en l’AUC bouwde het vroegere WTC-complex om tot een multifunctioneel gebouw: naast het kantoorgedeelte voor de Vlaamse overheid zal ZIN ook onderdak bieden aan een hotel en 170 appartementen en studio’s. De Vlaamse overheid palmt 14 van de 27 verdiepingen in.

Duurzaam

De trots van de Vlaamse minister-president heeft veel te maken met de duurzaamheid van het gebouw (zie kader Veelzijdig duurzaam). Volgens Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, is het met zijn 77.000 vierkante meter het grootste circulaire kantoorgebouw van het land.

De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen van de oude WTC-torens bleven behouden. Wat wel werd afgebroken, kreeg een nieuw leven. Ook energetisch scoort het gebouw punten: met een E-peil 15 heeft het de beste energiescore van alle grote Vlaamse overheidsgebouwen.

Jean-Philip Vroninks, de CEO van Befimmo, complimenteerde de Vlaamse overheid. “Met zijn strenge eisen heeft Vlaanderen de standaard op de markt naar een hoger niveau getild”, zei hij. De Vlaamse overheid huurt het gebouw voor achttien jaar van Befimmo.

Lees verder onder dit kaderstuk

Veelzijdig duurzaam

Het grootse circulaire kantoorgebouw van het land is duurzaam in de breedte. We zetten enkele duurzaamheidsaspecten op een rijtje.

Circulair

Het nieuwe gebouw is voor 68 procent opgebouwd uit ter plaatse hergebruikte of gerecycleerde materialen van het oude WTC-complex. De ondergrondse verdiepingen en de circulatiekernen bleven behouden. Alle betrokken aannemers behaalden het Cradle to Cradle Certified®-certificaat. Dit certificaat garandeert niet alleen dat alle bouwmaterialen gerecycleerd en recycleerbaar zijn, maar ook dat ze veilig en gezond zijn, en tot stand zijn gekomen met behulp van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer en in sociaal rechtvaardige arbeidsomstandigheden.

Energiezuinig

De energievoorziening komt van zonnepanelen op het dak, tweezijdige zonnenpanelen aan de gevel en geothermie. Er is ook een gemeenschappelijke ‘energiecentrale’, die toelaat energie uit te wisselen tussen de gebruikers van het ZIN-gebouw. Alle plaatsen in de autoparking zijn uitgerust met laadpalen.

Zero waste

Met aandacht voor hergebruik van grondstoffen en minimalisatie van restafval streeft men naar een afvalvrij gebouw. Een gesloten GFT-afvalverwerkingssysteem verwerkt organisch afval tot hernieuwbare energie.

Waterrecuperatie

Regenwater én drainagewater zorgen voor 55 procent van de eigen behoefte, onder andere voor sanitair, plantenbesproeiing en koeling van de luchtgroepen.

Multifunctioneel en flexibel

In de toekomst zullen ook appartementen en een hotel van The Standard- groep en verschillende handelszaken deel uitmaken van dit multifunctionele complex. Het gebouw is ook zo ontworpen dat het flexibel kan worden aangepast aan een wijzigend gebruik.

Groen

Verspreid over de verdiepingen, de gemeenschappelijke ruimtes, de gevels, het dakterras en in de openbare serre komen er meer dan 10.000 planten, bomen en struiken.

Centralisatie

De ingebruikname van het Belpairegebouw vormt het sluitstuk van de vastgoedstrategie van de Vlaamse overheid, die gericht is op het centraliseren van de administratie in drie gebouwen in de Noordwijk. Het Consciencegebouw, een paar honderd meter van het Belpairegbouw, en het Teirlinckgebouw op Tour & Taxis, zijn de andere twee.

De concentratie in een beperkt aantal gebouwen zou ongeveer 4 miljoen euro per jaar besparen. Het moet het ook de samenwerking bevorderen. Een ander voordeel zijn de schaalvoordelen.

‘Mensen komen niet meer naar Brussel om in een hokje aan een dossier te werken’

Frank Geets

administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf

“Door meer mensen op één plek te laten werken, creëer je de kritische massa die nodig is om bepaalde diensten en faciliteiten te kunnen aanbieden”, zegt Vroninks. “De ambtenaren hebben hier bijvoorbeeld toegang tot een indrukwekkende sportruimte. Dat past in de trend in de kantoorsector: faciliteiten aanbieden om medewerkers naar het kantoor te krijgen.”

De sportruimte omvat een indoorsporthal (438 m2), een lokaal met indoorfietsen (157 m2) en een ruimte met andere toestellen (crosstrainers, roeitoestellen, loopbanden) en materiaal voor krachttraining (88 m2). Op termijn wordt de sportruimte gedeeld met het hotel. Ook de serre met een grote binnentuin en de panoramische daktuin zullen toegankelijk zijn voor de hotelgasten en de bewoners van de appartementen.

Zitplekken en vergaderruimten

In het Belpairegebouw zullen 4.800 Vlaamse ambtenaren werken. Toch zijn er slechts 2.400 beeldschermwerkplekken. Het aantal zitplaatsen in het gebouw, van stoel in het vergadercentrum tot kruk in de koffiebar, ligt echter veel hoger. In het hele gebouw, dus ook in het restaurant, kan en mag gewerkt worden. Vergaderruimten in alle mogelijke groottes en voor een divers gebruik nemen meer dan de helft van de kantooroppervlakte in.

“Mensen komen niet meer naar Brussel om in een hokje aan een dossier te werken”, zegt Frank Geets. “Wel om mensen te ontmoeten, om samen te vergaderen, maar ook om iemand informeel te kunnen aanspreken in de gang of aan de koffiebar.”

Na de coronacrisis ervaren werkgevers dat het moeilijker is medewerkers naar het kantoor te krijgen. Wil Vlaanderen met dit gebouw mensen motiveren om minder thuis te werken? “De aanbesteding voor dit gebouw dateert van voor corona”, reageert Frank. “In die zin hebben we er dus niet echt rekening mee kunnen houden. Er zit wel het uitdrukkelijke streven in om onze mensen een aantrekkelijke werkplek aan te bieden. Dit gebouw moet mensen goesting geven om naar kantoor te komen. Tegelijk is het uitgerust voor het hybride werken én hybride vergaderen.”

Bekijk foto’s:

Foto: Luc Roymans
Foto: Luc Roymans
Foto: Luc Roymans
Foto: Luc Roymans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content