Jakoba Van der Linden (Jan De Nul) is de Sustainability Manager van 2024

Jakoba Van der Linden en Nathalie Guillaume, de Nederlandstalig en Franstalig Sustainability Professional 2024
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Jakoba Van der Linden, sustainability officer bij Jan De Nul, en Nathalie Guillaume, general secretary en sustainability director bij Danone Belux, volgen Jasmien Wynants (Xandres) en Isabelle De Bruyne (CFE) op als de Nederlandstalige en de Franstalige Sustainability Professional. Die prijs, die vroeger CSR Professional of the Year heette, werd gisterenavond in Brussel uitgereikt.

Tijdens het event op 20 februari in de kantoren van het VBO – de partner van de organisator en initiatiefnemer vzw Time4Society – werden de winnaars bekendgemaakt. De Sustainability Professional is iemand die in zijn bedrijf of organisatie een strategische duurzaamheidsrol speelt als motivator, inspirator en implementator. Dat kan als CEO, hr-manager, marketeer, projectleider of eventmanager.

Jakoba Van der Linden, de winnares langs Nederlandstalige kant, zet zich in om de bagger-, constructie- en offshoreprojectbouwer Jan De Nul duurzamer te maken. De jury was onder de indruk van het Code Zero-programma om alle werknemers van het bedrijf bewuster te maken van duurzaamheid. Van der Linden zette ook haar schouders onder het JDN Schoolpakket, een educatief programma om duurzaamheid en innovatie bij kinderen te promoten. Dat initiatief bereikte vorig jaar in 1.327 leerlingen, vooral in Belgische scholen, maar ook in het buitenland.

Jakoba Van der Linden haalde het van haar medefinalisten Mark Adriaenssens, de oprichter en CEO van Out of Use, en Frank Vandenborre, de group director sustainability bij Ageas. Zij mogen zich Sustainability Ambassador noemen.

Pioniers

Naast de twee prijzen voor de Sustainability Professionals, waren er ook twee Sustainability Pioneer-prijzen, voor starters die het voorbije jaar inspireerden met een opmerkelijk project.

Aan Nederlandstalige kant ging werd de prijs gedeeld. Hassan Al Hilou, de oprichter van Capital, zet zich sinds jaar en dag in voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van Brusselse jongeren. Anthony Brouwers en Simon Desimpelaere van Magma Design Studio, een spin-off van Kreate 3D, gebruiken gerecycleerde en biologisch afbreekbare materialen voor hun ontwerpen. Langs Franstalige kant werd Vincianne Gilard van Cyréo gekozen als Pioneer wegens haar inzet voor het repareren van kleine elektrische apparaten en het duurzaam beheer van begraafplaatsen.

De jury wordt voorgezeten door Fons Leroy, de voorzitter van Het Beroepenhuis, en de bestuurder-directeur-generaal van het VBO, Monica De Jonghe. De jury bracht de 230 genomineerden in verschillende rondes terug tot vijf finalisten per taal. De punten van de vakjury, met heel wat vertegenwoordigers van de sectorfederaties, werden aangevuld met nog twee stemrondes. Het publiek kon online stemmen en ook in de zaal kon de avond van de uitreiking nog worden gestemd. De drijvende kracht achter het event is Nathalie Bekx, de CEO van de duurzaamheidsadviseur vzw Time4Society en het trendonderzoeksbureau Trendhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content