Trends Impact Awards 2024: deze 72 bedrijven slepen een nominatie in de wacht

Enkele winnaars op de awardshow van Trends Impact Awards 2023.
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Vandaag maakt Trends Impact Awards bekend welke bedrijven die hun project hebben ingeschreven voor de duurzaamheidsprijzen, officieel genomineerd zijn. Zij gaan door naar de volgende ronde, die in september plaatsvindt.

De duurzaamheidsawards van Trends bekronen ook dit jaar bedrijven die een duurzame waarde creëren voor onze samenleving. Samen met stichtende partners, het consultancy- en auditingbedrijf PwC en Antwerp Management School, zoekt Trends opnieuw naar grote en kleine bedrijven die met hun projecten een duurzame impact hebben op onze samenleving. Van de 107 ingeschreven projecten dit jaar slaagden 72 bedrijven voor de eerste ronde van het juryproces. U vindt ze onderaan dit artikel.

In 2022 lanceerde het magazine Trends als eerste nieuwsmedium zijn eigen duurzaamheidsawards voor Belgische ondernemingen onder de naam Trends Impact Awards. In 2022 werden elf bedrijven bekroond voor hun duurzame projecten in een van de categorieën. Spullenhulp en DEME waren de grote winnaars van de Trends Global Impact Awards bij respectievelijk de kleine en de grote bedrijven. Welke de twaalf bedrijven zijn die vorig jaar tijdens de tweede editie werden bekroond, leest u hier. In deze video ziet u een verslag van de awardshow van vorig jaar.

Acht categorieën

Voor deze derde editie zijn de Trends Impact Awards onderverdeeld in acht categorieën. De 72 officieel genomineerde bedrijven presenteren hun project in september voor de jury’s, die per categorie zijn samengesteld uit experts, academici en journalisten. Die jury’s kiezen maximaal drie finalisten per categorie. Indien mogelijk gebeurt dat zowel voor de kleine als de grote bedrijven binnen een categorie. Wie de juryleden zijn, leest u onderaan de website die gewijd is aan het event.

De winnaars per categorie worden bekendgemaakt op een awardshow in Brussels Expo op 23 oktober. Naast de prijzen per categorie reikt de jury dan ook twee Global Awards uit voor de projecten die het meest systemisch zijn, omdat ze over de acht categorieën heen het beste scoren – een voor kmo’s en een voor grote bedrijven. Hiervoor kunnen bedrijven zich niet kandidaat stellen. Het is de jury die beslist wie er in aanmerking komt.

Breed draagvlak

De organisatoren reiken met opzet niet één, maar diverse Trends Impact Awards uit aan impactvolle bedrijven in acht categorieën. Het brede draagvlak van ESG-criteria en SDG-doelstellingen maakt het niet vanzelfsprekend voor bedrijven om in elk van de categorieën uit te blinken. Wel vinden we in heel wat van onze Belgische bedrijven inspiratie op verschillende domeinen.

De categorieën werden inhoudelijk gedefinieerd in overleg met de Antwerp Management School of op basis van een backcastingmodel (waarbij vertrokken wordt van het gewenste toekomstbeeld), terwijl PwC een heel team heeft klaarstaan om het juryproces te coördineren en de dossiers door te lichten.

Genomineerde bedrijven

Dit zijn de genomineerde bedrijven per categorie voor de editie van 2024.

Circulaire economie: Aqualex, Aurubis Olen, Circl, Coliseum Construction, Comanso, deSter, Hasa Optix, Hublet, Out of Use, Reazn Belgium, Relieve Group, Reloved, Veolia en Yuman Village.

Klimaat & energie: Beauvent, Biolectric, Cofinimmo, Companion.energy, Enerdo, Gorilla, Kebony, Luminus Solutions, My Impact Tool, Pandox, Schréder, UCB Pharma en Veolia.

Ecologie: Beeodiversity, BioFirst Group, Brauzz, Elia Group, Fishway, Hydro-Bio, In-Between International, Orta, Paleo, Planet B, R&O Lab, Semailles, Spadel, Veolia

Diversiteit & inclusie: BeCode, Equal&Up, Funds For Good, Randstad Group Belgium, RGF Staffing Belgium, SAM Sensory & More, Scale Dogs, Studaro en Veolia.

Mobiliteit: Otiv, Poppy Mobility, PostNL Pakketten België, Railtrip Travel, RGF Staffing en Ubike.

Preventie: Bosaq, Brandweernetwerk Zeehaven-Schelde, Delva Landscape Architects en PM.

Technologie: Greenomy, Schneider Electric en Athumi.

Welzijn: Biologique Recherche, ESGlogic, Give a Day, Luminus, Merciki, Natorea, RGF Staffing, SOS Burn-out Belgique en Waystobe.

Partner Content