DRUGS OP HET WERK

Drugs op het werk. Werkgevers besteden er steeds meer aandacht aan. Drugs zijn immers niet alleen illegaal, ze kosten ook handenvol geld, in de vorm van gedaalde productiviteit tot veelvuldige arbeidsongevallen. In de Verenigde Staten steeg het percentage van middelgrote en grote bedrijven dat een drugtestprogramma heeft van 32% naar 62%.

Hoe efficiënt zijn deze programma’s om werknemers van marihuana, cocaïne of andere drugs te houden? Stephen Mehay en Rosalie Liccardo Pacula (beiden verbonden aan het National Bureau of Economic Research) onderzochten het ontradend effect van het antidrugprogramma van het Amerikaanse leger. Het leger koppelt een totaal willekeurig testprogramma – iedereen kan zonder aanleiding worden getest – met een zero-tolerancebeleid: wie betrapt wordt op druggebruik wordt onherroepelijk ontslagen. Het is een agressieve aanpak die in de privé-sector zelden wordt gehanteerd.

De aanpak van het Amerikaanse leger is bijzonder efficiënt om illegale drugs uit de handen van de huidige en potentiële gebruikers te houden. Voor het leger met dit beleid begon in 1981, was er tussen het druggebruik bij militairen en burgers weinig of geen verschil. Nu ligt het druggebruik bij militairen op een veel lager peil dan bij de burgerbevolking. De kans om bij een militair het voorbije jaar druggebruik vast te stellen, is 16% lager dan bij een burger. De verspreidingsgraad viel terug van 27,6% in 1980 tot 3,4% in 1992. Het afschrikkingsprogramma is slechts goed voor 4% tot 16% van deze verbetering omdat een aantal potentiële druggebruikers bewust het leger vermijdt.

Helemaal clean is het Amerikaanse leger nog niet. De onderzoekers vragen zich ook af of een streng antidrugbeleid de kostprijs wel waard is – vooral de factuur voor het vervangen van het ontslagen personeel loopt hoog op. Ook de mildere aanpak uit het begin van de jaren tachtig, waarbij de tests minder willekeurig waren en de betrapte een tweede kans kreeg, kende een behoorlijk resultaat. Wat suggereert dat een milder antidrugbeleid, dat in tegenstelling tot het beleid van het Amerikaanse leger ook in de privé-sector aanvaardbaar zou zijn, het druggebruik kan verminderen op een kosteneffectiënte manier.

The Effectiveness of Workplace Drug Prevention Policies: Does ‘Zero Tolerance’ Work?, Stephen Mehay en Rosalie Liccardo Pacula; NBER Working Paper No. 7383.

Info: www.nber.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content