Disney stelt belangrijke ‘Star Wars’- en ‘Marvel’-films tot meerdere jaren uit: twee mogelijke oorzaken
Het mediaconcern Walt Disney heeft de release van enkele belangrijke films uitgesteld. De volgende Star Wars komt pas uit in mei 2026 in plaats van in december 2025. Ook films van Marvel en Avatar verschijnen tot drie jaar later dan aangekondigd. Disney geeft geen verklaring. Analisten denken in de richting van aangekondigde besparingen en een staking bij de scenaristen.
Reeksen als Star Wars, Marvel en Avatar zijn belangrijke producties voor Walt Disney. Het zijn stuk voor stuk blockbusters, die hoge bezoekersaantallen naar de bioscoop lokken. De producties zijn ook belangrijk voor de streamingdienst Disney+, een grote concurrent van onder meer Netflix en Amazon Prime Video.
De recentste Star Wars-film dateert al van 2019. Toch komt de volgende een jaar later dan gepland. Disney is wel van plan in december 2026 meteen nog een extra film in de reeks uit te brengen, melden Amerikaanse media. Ook de derde Avatar-film komt een jaar later dan gepland, in december 2025. Twee Avatar-sequels stelt Disney zelfs drie jaar uit, tot 2029 en 2031. Ook fans van de Avengers-reeks zullen langer geduld moeten oefenen. Twee nieuwe films zullen eveneens een jaar later dan gepland uitkomen: in mei 2026 en mei 2027.
Besparingen
Een reden voor de vertraging gaf Disney niet. Het is wel bekend dat Bob Iger, die sinds november 2022 opnieuw de CEO is van de entertainmentgigant, probeert meer winst te halen met Disney. Dat wil hij onder meer doen door minder uit te geven aan series en films. Door de prijzige overname van de studio en televisieproducent 21st Century Fox zijn Disney’s schulden sterk toegenomen.
‘We kijken ook naar het volume van de content die we maken. En met dat in het achterhoofd moeten we behoorlijk drastisch cureren als het om entertainment gaat.’
Bob Iger, Disney-CEO
“We moeten erg goed letten op de kosten van alles dat we maken, zowel voor televisie als voor film”, zei CEO-Iger bij zijn terugkeer tijdens een Q&A tegen de pers. “In een competitieve wereld is alles gewoonweg duurder geworden. Daarnaast kijken we ook naar het volume van de content die we maken. En met dat in het achterhoofd moeten we behoorlijk drastisch cureren als het om entertainment gaat.” Het is opvallend dat geplande animatiefilms van Disney en Pixar niet zijn uitgesteld.
Tom Evens, professor media aan de UGent, is niet verrast: “Er is een besparingsoperatie doorgevoerd. In de streamingmarkt is men massaal beginnen te produceren, terwijl de business niet winstgevend is. Nu zien we eindelijk een zekere rationalisering. De industrie heeft door dat voor de gebruikers niet zozeer grote volumes content tellen, maar wel de sterkste producties.”
Scenaristenstaking
Er is ook een scenaristenstaking aan de gang in de Verenigde Staten. Die heeft de productie van grote films en serie op pauze gezet. Voor het eerst in vijftien jaar hebben de scenaristen die zijn aangesloten bij de Writers Guild of America (WGA) het werk neergelegd. Het gaat om 11.500 leden, die allemaal werken bij filmstudio’s in de Verenigde Staten. Ze voeren actie voor een hoger loon en betere werkomstandigheden.
‘Ik denk ook niet dat we ons op het gebied van aanbod zorgen hoeven te maken. Dit jaar, dat we nog als een transitiejaar beschouwen, ging al in stijgende lijn en volgend jaar zal er een volledige kalender zijn. Wat dat betreft, ziet het er, voor zover wij er zicht op hebben, heel goed uit.’
Anneleen Van Troos, Kinepolis
De staking is al van 2 mei aan de gang, wat nog relatief kort is in vergelijking met de vorige staking in 2007 en 2008. Die duurde honderd dagen. Het bracht de Amerikaanse staat Californië toen in een recessie en veroorzaakte een nettoverlies van 2,1 miljard dollar. De gespecialiseerde nieuwssite Deadline voorspelde al eerder dat de staking gevolgen zou hebben voor filmstudio’s. Niet in 2023, maar wel voor de programmatie van de jaren die volgen.
‘Groede vooruitzichten’
De uitgestelde films betekenen mogelijk ook slecht nieuws voor de bioscoopketens. Zij rekenen op meer blockbusters, om weer volk naar hun zalen te lokken. Kinepolis reageert weinig bezorgd. “Het gaat om verschuivingen en niet om annuleringen. Sommige films, zoals Deadpool 3, komen zelfs sneller dan gepland. Verschuivingen komen wel vaker voor. Zeker op de lange termijn zoeken de studio’s naar de optimale spreiding voor hun investering”, zegt Anneleen Van Troos, de woordvoerder van Kinepolis.
“Ik denk ook niet dat we ons op het gebied van aanbod zorgen hoeven te maken. Dit jaar, dat we nog als een transitiejaar beschouwen, ging al in stijgende lijn en volgend jaar zal er een volledige kalender zijn. Wat dat betreft, ziet het er, voor zover wij er zicht op hebben, heel goed uit.” De bioscoopketen is naar eigen zeggen niet bezorgd dat de scenaristenstaking tot nog meer verstoring van het aanbod leidt, bijvoorbeeld bij andere studio’s.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier