Dipje voor een vaste waarde

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

In 2011 zijn de appartementsprijzen licht gedaald in Koksijde. Een mogelijke verklaring is de ouderdom van de verkochte panden. Dat Koksijde een vaste waarde is aan de kust, blijkt uit de sterke prijsevolutie in tien jaar.

Het is middag, de zon staat hoog aan de hemel, de terrasjes zitten vol. Midden mei lijkt Koksijde al in vakantiestemming. “Eigenlijk is dit de eerste mooie dag van het jaar”, zegt Cis Loones, zaakvoerder van Immo La Terrasse. Maar het mindere weer in het voorjaar heeft volgens de makelaar niet geleid tot een zwakke verkoop. “Vorig jaar was al behoorlijk goed, maar dit jaar is het nog beter. Dan heb ik het over het aantal verkopen, niet over de prijzen. De appartementsprijzen stagneren en op de tweede lijn zien we soms een lichte daling.”

De cijfers van de federale overheidsdienst Economie voor 2011 geven een gelijkaardig beeld. Vorig jaar veranderden op de secundaire markt in Koksijde 715 appartementen van eigenaar, een lichte stijging in vergelijking met 2010 (705 verkopen). Tegelijkertijd daalde de referentieprijs met 1 procent tot 308.500 euro. Koksijde blijft daarmee wel de op een na duurste kustgemeente, na Knokke-Heist. Met een prijsstijging van 141 procent in tien jaar zit Koksijde overigens duidelijk in de kopgroep van de sterke stijgers aan de kust.

Drie deelmarkten

Een mogelijke verklaring voor de daling van de appartementsprijzen – Koksijde is de enige kustgemeente met een prijsdaling – ligt in het oude vastgoedpatrimonium. Zo valt het meteen op dat de zeedijk in Koksijde nog veel verouderde blokken telt. “Dat klopt. In Koksijde is de eerste golf van de grote kustontwikkeling vroeg begonnen. Vroeger dan in Oostduinkerke bijvoorbeeld.”

De statistieken maken het onderscheid niet, maar Koksijde omvat eigenlijk drie heel verscheiden deelmarkten met al even verscheiden vastgoedprijzen: Koksijde, Oostduinkerke en Sint-Idesbald. Kok-sijde is een populaire badplaats met een grotendeels Franstalig publiek. Voor een appartement op de dijk schommelt de prijs per vierkante meter er rond 5000 euro. Deelgemeente Oostduinkerke is erg in trek bij een kapitaalkrachtig publiek dat het niet zo heeft voor het drukkere en mondaine Knokke. “Voor een appartement op de eerste lijn betaal je in Oostduinkerke al gauw 8000 euro per vierkante meter”, stelt Cis Loones.

Erg in trek bij projectontwikkelaars en kopers is de wijk Sint-André, een stukje duinengebied tussen het centrum van Oostduinkerke en Koksijde. Onder meer Vlaeminck, Rietveld Projects en Ghelamco hebben er luxueuze projecten opgestart. Als reden voor het succes wijst Loones op de kwaliteit van de projecten en de schaarste aan ontwikkelingsmogelijkheden op toplocaties. “Het is een zone die alles heeft: vlak bij zee, duinenzicht, een open karakter en toch dicht bij het centrum.” Dat op 8 september de driving range van de golf – eindelijk – opengaat, speelt volgens Cis Loones ook in de kaart van Oostduinkerke. In de loop van 2013 zou de short corse (9 holes) klaar moeten zijn en nog een jaar later moet de championship course (18 holes) volgen.

Sint-Idesbald tot slot is zowat de Franstalige tegenhanger van Oostduinkerke. Dat wil zeggen een vastgoedmarkt met veel gegoede kopers – vaak uit Waals-Brabant, maar ook uit het noorden van Frankrijk – die kleinschaligheid en rust weten te appreciëren. Op toplocaties in Sint-Idesbald ligt de prijs per vierkante meter volgens Cis Loones tussen 6000 en 6500 euro.

Op de grens van Sint-Idesbald en De Panne lanceerde projectontwikkelaar Real Houses uit Oudenaarde onlangs het ambitieuze project ZILT Residences, met 72 appartementen en 135 garages. De architectuur is van de hand van Marc Corbiau.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content