De werf van de westkust

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Er dreigt een overaanbod aan nieuwbouw-appartementen in De Panne. Dat laat zich ook voelen op de secundaire markt. Voor het eerst sinds lang staan de prijzen onder druk.

Is het tij aan het keren in De Panne? De appartementsprijzen in de ‘groene parel’ van de westkust klommen de voorbije vijf jaar bijna 83 % hoger. Een prijsevolutie waarmee De Panne de meeste andere kustgemeenten het nakijken gaf. Maar in 2006 bedroeg de prijsklim er ‘slechts’ 7,7 %, het laagste percentage van de hele kust.

“Het lijkt erop dat de sterke hausse achter ons ligt,” bevestigt Stefaan Berquin, zaakvoerder van Immobiliën Leroy. Nochtans was 2006 een meer dan behoorlijk jaar voor Immobiliën Leroy, dat nog een lichte stijging (2 %) noteerde in het aantal verkopingen van appartementen. En ook in de eerste jaarhelft van 2007 zat de verkoop op peil. “Maar,” zegt Berquin, “sinds begin dit jaar hebben we heel veel verkoopmandaten gekregen. Dat is een teken dat de mensen beseffen dat de markt zijn toppunt heeft bereikt.”

Steve Degrieck, verantwoordelijke voor het lokale kantoor van Groep Caenen in de Panne, ervaart evenmin een terugval in de verkoop. “De twee eerste maanden van 2007 waren wel bijzonder zwak,” zegt hij. “Maar vanaf maart heeft de markt zich spectaculair hersteld, zodat we nu terug op het niveau zitten van de voorbije jaren.” Toch ervaart ook hij een omslag in de markt: “De verkoop op plan gaat wél moeilijker. In de periode 2004 tot 2006 werd 70 tot 80 % van de nieuwbouwappartementen op plan verkocht. Nu is dat nog 20 tot 30 %. Dat is geen ramp. Noem het een terugkeer naar een normale markt.”

De belangrijkste verklaring voor die achteruitgang wordt meteen duidelijk als je De Panne vanuit Koksijde binnenrijdt via de Nieuwpoortlaan: het grote aanbod van nieuwe projecten. “Op een afstand van een paar honderd meter komen er op korte termijn 300 appartementen bij; dat is veel voor een badplaats als De Panne,” vervolgt Degrieck. “Bovendien is de Nieuwpoortlaan toch niet zo’n gegeerde locatie. Dat de tram er passeert, vinden veel mensen een nadeel.”

Ook Stefaan Berquin heeft vragen bij het ontwikkelingstempo op de Nieuwpoortlaan. “Er komt daar nog een tiental projecten bij, terwijl sommige gebouwen al twee jaar leeg staan. We hebben dat in de jaren tachtig ook meegemaakt. En uiteindelijk geraken al die appartementen wel verkocht. Maar het zal toch een jaar of vijf tijd vragen. We stellen overigens ook vast dat de interesse voor rijwoningen als tweede verblijf toeneemt. En je kan die kopers geen ongelijk geven: voor de prijs van een appartement kan je hier een mooie woning met een tuintje kopen.”

Koopjestijd?

De referentieprijs voor een appartement in De Panne klokte in 2006 af op 210.000 euro. Zet het overaanbod op de nieuwbouwmarkt de prijzen onder druk? Beide vastgoedmakelaars benadrukken dat het prijseffect vooralsnog miniem is. “We zien dat de prijzen stabiliseren,” zegt Degrieck. Berquin heeft het ook over “een stabilisatie tot een lichte prijsdaling op de mindere locaties”. “Vandaag valt er terug te discussiëren over de prijs,” merkt hij op. “Wat nog niet wil zeggen dat er gebradeerd wordt, want de meeste verkopers zijn niet gehaast. Maar je krijgt als koper nu toch meer waar voor je geld.” Is dit dan een geschikt aankoopmoment? “Ik zou nog even wachten,” antwoordt Berquin. “Maar dat geldt enkel voor appartementen op minder goede liggingen. Op de Zeedijk zitten de prijzen nog altijd in de lift.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content