DE VIRTUELE ENERGIECENTRALE

CEDRIC DE JONGHE EN LODE VAN HALEWYCK "We werken samen met grote energieverbruikers en beheren slim hun energiecapaciteit." © KRIS VAN EXEL

Actility Benelux is een pionier van het internet der dingen. Het doet aan energiebeheer voor onder meer Colruyt, IJsboerke en KBC.

Actility Benelux is een jonge onderneming met twee kernactiviteiten. De focus lag vooral op de energiemarkt toen het bedrijf drie jaar geleden werd opgericht. Het bedrijf wou met het internet der dingen inspelen op de grote behoefte aan slim energiebeheer. “Op het elektriciteitsnetwerk moeten vraag en aanbod altijd perfect in balans zijn”, duidt Cedric De Jonghe, die verantwoordelijk is voor de energietak van Actility. “In het verleden namen grote gascentrales die taak op zich. Dat is natuurlijk ontzettend duur, vergt grote investeringen en zorgt ook voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. Wij bieden een alternatief: we werken samen met grote energieverbruikers en beheren slim hun energiecapaciteit.”

Op momenten dat er een tekort is op de energiemarkt, kan vanop afstand en helemaal automatisch het verbruik bij een ijsproducent worden verminderd door de tijdelijke uitschakeling van de diepvriezers. Of bij waterbedrijven kunnen de pompen perfect worden ingezet in functie van de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie. “We creëren een virtuele energiecentrale via de regeling van het energieverbruik bij ondernemingen. Wie meer hernieuwbare energie in het systeem wil introduceren, heeft behoefte aan een verregaande flexibiliteit.”

Voor zijn activiteit ontvangt Actility een vergoeding van de netbeheerder Elia. Een deel vloeit verder naar de ondernemingen die deel uitmaken van Actility’s virtuele energiecentrale. Onder hen ronkende namen, zoals IJsboerke, de watermaatschappijen Aquafin en De Watergroep, Colruyt, KBC en verschillende ziekenhuizen.

Smart cities

Op de telecommarkt is Actility dan weer volop bezig met de invoering van een nieuw communicatienetwerk. Het gaat om een LPWA-netwerk (Low Power Wide Area). Het is een communicatietechnologie die net als 3G en 4G een reikwijdte van vele kilometers heeft, maar daarbij heel weinig energie verbruikt. “Die technologie is onmisbaar in de ontwikkeling van zogenoemde smart cities, waar bijvoorbeeld de verkeersstroom automatisch wordt gestuurd in functie van de beschikbare parkeerplaatsen of waar de straatverlichting wordt aangepast in functie van de weersomstandigheden”, meldt Lode Van Halewyck, de verantwoordelijke voor de telecomafdeling. Zowel Proximus (voor België) als KPN (Nederland) koos voor Actility bij de uitbouw van een nationaal LPWA-netwerk. Dat deed het bedrijfsresultaat sterk klimmen. Ook de omzet uit de energieactiviteiten groeit gestaag, waardoor de starter al na twee jaar uit de rode cijfers klom.

SVEN VONCK

“Wie meer hernieuwbare energie in het systeem wil introduceren, heeft behoefte aan een verregaande flexibiliteit”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content