De sterkte van het kaartenhuis

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Nog altijd schrik om uw kredietkaartnummer in te toetsen wanneer u aan het surfen bent? Eventjes geduld nog: Chris Lebeer van Banksys en zijn team werken aan een waterdicht beveiligingssysteem. Het kaartenhuis mikt daarmee op de Europese doorbraak.

Vorige week pakte Banksys, het bedrijf dat het netwerk voor het betalingsverkeer in ons land beheert, uit met een nieuw beveiligingssysteem voor kredietkaarten. Het bedrijf richt zich met zijn nieuwe programma in eerste instantie op handelaars, maar later dit jaar wordt ook de gewone consument verwend: betalen met een kredietkaart op internet zou dan superveilig moeten worden.

Het nieuwe beveiligingsprogramma is het zoveelste bewijs dat Banksys de dood van zijn oprichter en gedelegeerd bestuurder Guy Alloin in augustus 1998 goed heeft verteerd. Een beetje tegen alle verwachtingen in, want Alloin wàs Banksys. Op het eind van de jaren ’70 lag hij aan de basis van de netwerken Bancontact en Mister Cash, hij maakte ze compatibel en integreerde ze in 1989 uiteindelijk in één netwerk. Na Alloins dood werd het directiecomité grondig hertekend. Armand Linkens werd tijdelijk gedelegeerd bestuurder, tot Chris Lebeer (43, burgerlijk ingenieur en TEW) in maart 1999 de fakkel overnam.

Lebeer, die zijn sporen al verdiend had bij onder andere General Electric, McKinsey, Bekaert en Delaware Computing Group, kwam in het hart van het Belgische geldverkeer terecht. Elke dag stroomt ongeveer 2,8 miljard frank door de computers van de onderneming. Maar Banksys is méér dan betaalautomaten alleen. Met de elektronische portemonnee Proton heeft het bedrijf (1000 werknemers, omzet: 9 miljard) zijn actieterrein ondertussen uitgebreid naar de oplaadbare betaalkaarten.

Vorig jaar zijn de Protonverrichtingen met maar liefst 60% gestegen, terwijl ook het gebruik van de oude getrouwe Bancontactkaart bij handelaren en grootdistributeurs met 20% vooruitging. In 1999 werden met alle kaarten samen zo’n 483 miljoen verrichtingen gedaan, goed voor een totaal van meer dan 1023 miljard frank.

Banksys heeft ook een belangrijk aandeel in de dienstverlening van Bank Card Company, dat voor rekening van de Belgische banken de diensten van Visa en Eurocard/Mastercard beheert. De samenwerking begon twee jaar geleden, toen een vereniging werd opgericht die de informaticatoepassingen moest optimaliseren. Sinds november 1999 verzorgt Banksys voor Bank Card Company niet alleen het gegevensbeheer van de verrichtingen maar ook de logistiek, het callcenter en de administratie.

Toen Lebeer aan het hoofd kwam van Banksys, gooide hij het roer fundamenteel om. Hij omringde zich met drie vroegere medewerkers van Alloin en loodste ook vier nieuwelingen in het directiecomité. “Dit is een industrieel bedrijf met IT-componenten,” zegt Lebeer. “We zitten in de hele betalingsketen vertakt en daarom wou ik een team met een breed draagvlak.” De anciens hebben elk ongeveer tien jaar ervaring bij Banksys: sales manager Jean-Pierre Van Wayenberghe (57), financieel directeur Roland Buggenhout (43, ex- ULB) en Luc Van De Veire (52), die tien jaar geleden de divisie Field Service oprichtte.

De nieuwe krachten hebben bijna allemaal een internationale IT-achtergrond. Vincent Roland (40) trad een jaar geleden in dienst en is verantwoordelijk voor de Terminals & Card Division. Daarnaast stuurt hij de ontwikkeling van nieuwe betaalsystemen in het Networking-project. Jan Van Broeck (40) begon ook in 1999 bij Banksys. Hij is verantwoordelijk voor Operations: de technologie, architectuur, ontwikkeling en operaties van de IT-infrastructuur. Patrick Degryse (46) werd aangetrokken als human resources manager. Franciska Decuypere (41) ten slotte is het enige directielid met ervaring in de banksector en is een expert op het vlak van betaalproducten en customer care.

Daarnaast heeft Lebeer een aantal belangrijke nieuwe staffuncties onder zijn supervisie geplaatst: “Zo is er de afdeling Corporate Communication van Marina De Moerlooze, die een open externe communicatie zal voeren. De technologische draagkracht wordt door de nieuwe groepen Corporate Technologies(Philippe Bellens) en Security (Andrée Lenoir) versterkt. Beveiligingsoplossingen voor betalingen met kredietkaarten zijn momenteel een heel belangrijk thema.”

Banksys heeft al lang de reputatie een early mover te zijn en wil die met het vernieuwde team nog versterken. Daarom werd het programma Shaping the future ontwikkeld, een “veranderingsprogramma en een operationeel verbeteringsprogramma dat nieuwe groeiopportuniteiten verstevigt.” In mensentaal: het is de bedoeling om de terminalinfrastructuur te verbeteren. Daarin staat de nieuwe terminal C-ZAM/Smash centraal, die in 2002 samen met de eurobiljetten wordt gelanceerd. Het toestel kan zowel chipkaarten als magneetkaarten lezen en aanvaardt debitcards, creditcards en de elektronische portemonnee.

Om de toekomst van zijn kaarten veilig te stellen moet Banksys ervoor zorgen dat het internationaal kan meedraaien, ook op technologisch vlak. Een gelijkschakeling van de informatica is essentieel, maar dat proces wil niet vlotten. “Elk Europees land heeft natuurlijk het recht om zijn eigen infrastructuur te beschermen en een gesloten systeem te creëren, zoals de Fransen momenteel doen. Pogingen om het hele Europese circuit te uniformiseren vergen dan ook heel veel energie,” aldus Lebeer. “Wij hebben in elk geval gekozen voor een standaardisatie van onze elektronische portemonnee. Daarbij staat de norm die de beste perspectieven biedt voorop.”

Sinds vorig jaar kan uw Bancontact/Mister Cash-kaart ook in het buitenland haar nut bewijzen – als ze tenminste de Maestro-functie heeft, een samenwerking tussen Banksys en Europay. Daarmee kunt u via Bancontact/Mister Cash in het buitenland goedkoper geld afhalen en betalen met een debetkaart. Ten slotte richt Banksys zich ook op de ontwikkeling van nieuwe systemen met kaarten voor uiteenlopende toepassingen. Daarbij wordt onder andere gedacht aan de transportindustrie en de gezondheidszorg. “Wij hebben in elk geval de ambitie om op Europees vlak aan benchmarking te doen,” vertelt Lebeer. “Er bestaat trouwens in verschillende landen interesse om het C-ZAM/Smash-systeem te introduceren. De terminal is dan ook het embryo van een nieuwe dienstverlening.” Ook voor Proton liggen er plannen klaar. De elektronische portemonnee moet een multifunctionele chipkaart worden, de Smartcard van morgen.

Banksys legt de lat voor zichzelf dus behoorlijk hoog, en de samenstelling van de directie is daar volgens Lebeer een afspiegeling van. Het gaat stuk voor stuk om mensen die sterk operationeel en strategisch kunnen denken: “Het laatste wat ik nodig heb, is een groep mensen die alleen op het vlak van technologie sterk staan.”

alain mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content