De smartphone is de nieuwe portemonnee
Zowat elke bank biedt een app aan voor bankieren via een smartphone of een tablet. Maar daarnaast bestaan er ook heel wat mobiele applicaties voor een beter budgetbeheer en personal finance.
Volgens een recente studie van de marktonderzoeker GfK doen meer dan negen op de tien Belgen aan internetbankieren. Het merendeel gebruikt daarvoor de computer, terwijl slechts één op de zes dat met de smartphone doet. Bij jongeren ligt die verhouding anders: een op de drie Belgen onder 35 jaar doet aan mobiel bankieren. De smartphone blijkt vooral populair om snel de stand van de rekening te checken.
De mogelijkheden van mobiel bankieren blijven doorgaans beperkt tot typische bankverrichtingen zoals overschrijvingen. Maar betalen via de smartphone blijkt voor veel Belgen nog een stap te ver. Slechts 16 procent betaalt af en toe met zijn smartphone, en nauwelijks vijf op de honderd consumenten betalen altijd mobiel. In sommige Aziatische landen doet bijna een op de drie burgers dat al.
Near field communication
Bancontact heeft een gratis app ontwikkeld die mobiel betalen toegankelijker moet maken. Het volstaat dat de betalende en de ontvangende partij de app geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Sinds kort is het ook mogelijk de Bancontact-app te koppelen aan meerdere kaarten, ook als ze van verschillende banken zijn.
De eigenlijke transactie gebeurt via een QR-code die u moet inscannen. Het te betalen bedrag verschijnt dan op uw scherm. Als u uw persoonlijke pincode invoert en op ‘bevestigen’ drukt, wordt de betaling uitgevoerd. Betalen via de Bancontact-app kan tussen personen en in sommige winkels. Dat is het geval in alle vestigingen van Colruyt en ook bij Delhaize loopt een proefproject. Bancontact test zelfs betaalmogelijkheden buiten de openingsuren van handelszaken, via QR-codes in de etalages.
SEQR is een concurrerende app waarmee u geld kunt verzenden naar particulieren en betalingen kunt uitvoeren in winkels. Onder meer de vestigingen van de Colruyt-groep, maar ook McDonald’s, Panos, Spar, Aveve, Kreatos en een aantal apothekers doen mee. Voorlopig maken de meeste mobielebetalingssystemen in ons land nog gebruik van QR-codes, maar naar verwachting zal de contactloze NFC-technologie op termijn ook bij ons ingeburgerd raken. Near field communication is nu al populair in de Verenigde Staten, onder meer door Apple Pay.
Voor in de winkel
FidMe is een gratis app voor het beheer van klantenkaarten van handelszaken. U kunt de kaartinformatie manueel ingeven of de kaarten inscannen met de camera van uw smartphone. Bij het afrekenen in de winkel toont u de kaart op uw scherm. De FidMe-app is van Amerikaanse makelij, maar de lijst met ondersteunende winkels omvat ook veel Belgische namen. U kunt zelf handelszaken toevoegen aan de app.
Ook met Apple Wallet – het vroegere Passbook, standaard aanwezig op iOS-toestellen – kunt u klantenkaarten beheren, maar FidMe onderscheidt zich door zijn uitgebreide ondersteuning. De app werkt op zowat elk type van smartphone. Daarnaast zijn er Belgische initiatieven zoals CityLife en Qustomer, die samenwerken met een groeiend aantal lokale handelszaken.
Met myShopi kunt u uw klantenkaarten opslaan op één centrale plek en de app doet dienst als shoppingassistent waarmee u boodschappenlijstjes kunt samenstellen, folders en informatie van winkels kunt verzamelen, en toegang krijgt tot allerlei cashbackkortingen. Door de barcode van een product te scannen, een foto van het kasticket te nemen en vervolgens op de ‘betaal mij terug!’-knop te klikken, wordt het geld van de korting binnen de zeven dagen op uw bankrekeningnummer gestort. Deze app is gratis en bestaat voor Android, iOS en Windows Phones. Ook applicaties als PromoButler en PromoPromo verzamelen reclamefolders van populaire winkelketens, producten en merken op uw Android- of iOS-smartphone.
Rekeningen delen
Bent u samen met vrienden of collega’s op stap? Tricount, een gratis app voor iOS, Android en Windows Phone, helpt u bij te houden wie wat betaalt. Aan het einde van de uitstap rekent de tool automatisch uit hoeveel iedere deelnemer moet betalen of terugkrijgen. Ook met Splitwise deelt u makkelijk rekeningen en uitgaven. Deze app is gratis voor iPhone- en Android-gebruikers. Met beide tools kunt u ook een specifieke verdeelsleutel hanteren. Splitwise heeft een aparte applicatie om restaurantrekeningen te delen: Plates (enkel voor iOS).
U kent PayPal wellicht als onlinebetaalmiddel, maar wist u dat u via die gratis app ook een gezamenlijke rekening – bijvoorbeeld op restaurant – met vrienden of collega’s kunt delen? Zo vermijdt u dat mensen nog snel geld uit de muur moeten halen, rekeningnummers moeten uitwisselen of achteraf vergeten te betalen. U betaalt de restaurantrekening (cash of met een creditcard) en uw tafelgenoten storten vervolgens via hun smartphone hun bijdrage meteen naar uw PayPal-account. De app werkt op iOS-, Android- en BlackBerry-toestellen. Een voorwaarde is wel dat alle deelnemers een PayPal-account hebben.
Budget beheren
Er bestaan ook heel wat tools die u helpen uw budget te beheren. Zo is er HomeBudget, een app die een overzicht biedt van al uw inkomsten en uitgaven. Dat gebeurt via rapporten en grafieken die de evolutie van uw budget in kaart brengen. In categorieën als Expenses en Income geeft u alle details van uw geldstromen in. In de rubriek Budget vult u uw vaste kosten in, zoals de huur van een woning of een garage, het elektriciteits-, gas- en waterverbruik, en uw gsm- en internetabonnement.
De Reports-functie geeft u duidelijke overzichten, en via een druk op de knop krijgt u zelfs een voorspelling van uw budget te zien. Met de Lite-versie van HomeBudget kunt u slechts een beperkt aantal details invoeren, maar die gratis versie geeft wel een goed beeld van de mogelijkheden. Daarom raden we aan die eerst uit te proberen. Als u overtuigd bent, kunt u alsnog overschakelen naar de betalende versie. Die kost zo’n 4,50 euro voor een Android-toestel of 5,99 euro voor uw iPhone of iPad.
Goodbudget is een mobiel hulpmiddel waarmee u uw vastekostenposten makkelijk kunt bijhouden. De app helpt u eveneens bij het sparen voor grotere uitgaven. Hij is gratis, maar voor extensief gebruik kunt u een betalend abonnement overwegen. Dat kost 5 dollar per maand of 45 dollar bij facturatie op jaarbasis.
Roel Van Espen
Een op de drie Belgen onder de 35 jaar doet aan mobiel bankieren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier