De revanche van Rahm

JON RAHM De eerste Spanjaard die het haalt in de US Open. © Getty Images

Met zijn overwinning in de US Open schoot Jon Rahm twee keer raak: hij won voor het eerst in zijn carrière een grandslamtoernooi en heroverde zijn plaats als de nummer één in de wereld, ten nadele van Dustin Johnson. Maar zijn overwinning in de US Open was voor Rahm vooral een revanche. Toen hij twee weken daarvoor positief testte op covid-19, moest hij zich terugtrekken uit het Memorial Championship, terwijl hij op weg was naar de overwinning. “Een tegenslag die me niet in de put duwde, maar me vleugels gaf”, zegt hij nu.

Op het parcours van het Californische Torrey Pines, waar hij in 2017 zijn eerste titel in de PGA Tour veroverde, speelde Jon Rahm vanaf de eerste afslag alsof hij op missie was. Onverzettelijk sterk en regelmatig van start tot finish, zowel stoelend op zijn robuuste drives als op zijn korte spel, dat altijd chirurgisch precies is. In de laatste ronde diende hij zijn tegenstanders de genadeslag toe met twee onwaarschijnlijke putts op de laatste twee holes. Meer hoefde dat niet te zijn om zijn laatste achtervolger, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, uit te tellen.

Jon Rahm werd geboren in Barrika, een dorp nabij Bilbao. Hij maakte zijn debuut in het professionele circuit in 2016 en verzamelt sindsdien de overwinningen in de European en de PGA Tour. Met zijn eerste major zet hij een nieuwe stap in zijn carrière. Rahm, die twee maanden geleden vader van een dochter werd, is de vierde Spanjaard die een grandslamtoernooi wint, na Severiano Ballesteros, Jose-Maria Olazabal en Sergio Garcia. Maar ‘Rahm-bo’, zoals hij in het golfwereldje heet, is wel de eerste Spanjaard die het haalt in de US Open. “Dit is een jongensdroom die waarheid wordt”, zei de Bask achteraf. “Ik draag deze overwinning op aan Seve, mijn idool, die dit toernooi zo graag had gewonnen, maar er nooit in slaagde.”

Het Amerikaanse publiek was ontgoocheld, want het had liever Phil Mickelson zijn eerste US Open zien winnen. Maar de 51-jarige Amerikaan kon zijn fenomenale prestatie en overwinning in het PGA Championship van vorige maand niet herhalen. De US Open, waarin hij zes keer tweede eindigde, blijft dus de enige major die hij nog niet kon winnen. En volgens veel waarnemers rust er voor hem een vloek op het toernooi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content