De keuze van KBC Asset Management

Wat zijn de favoriete aandelen van Luc Van Heden, hoofd beleggingsbeleid bij KBC Asset Management?

1. Tyco

Tyco is een gediversifieerde onderneming met een jaaromzet van 30 miljard dollar. De afdeling telecom & elektronica produceert onderzeese optische kabels en elektrische connectoren en zorgt voor zo’n 40% van de omzet. De afdeling gezondheidszorg spitst zich toe op medische wegwerpproducten, zoals luiers en injectienaalden. De vloeistofleidingendivisie fabriceert buizen en bijbehorende hulpstukken, alsook materialen voor steigers. Ten slotte is er nog de afdeling brandbestrijdings- en veiligheidssystemen.

De winst per aandeel kan op middellange termijn op jaarbasis blijven groeien met 25% à 30%. Tegen de huidige koerswinstverhouding van 25 is het aandeel koopwaardig.

2. Xilinx

Xilinx is actief in een snelgroeiende nichemarkt binnen de halfgeleiderindustrie: die van de PLD‘s of Programmable Logic Devices. Dat zijn chips die door de klanten van Xilinx kunnen worden geprogrammeerd voor specifieke doelstellingen. De afzetmarkt bestaat vooral uit telecommunicatietoepassingen (met klanten als Lucent en Cisco), maar ook in de computerwereld zijn er verschillende afnemers ( Sun Microsystems, IBM, EMC…). De omzet van Xilinx groeide de voorbije jaren stevig, en ook de marges mogen er zijn: 40% en meer. Een ander sterk punt is dat Xilinx zich alleen bezighoudt met de ontwikkeling van chips, niet met de eigenlijke productie, en dus geen zware investeringen hoeft te doen in fabrieken.

3. Nestlé

Nestlé is actief in een zeer uitgebreid voedingsgamma en mag dus worden beschouwd als een defensief aandeel. Het bedrijf heeft een effectieve strategie uitgewerkt waarbij het de verschillende landen en regio’s stelselmatig benadert in functie van de welvaart daar. Daarnaast is Nestlé van de drie grote voedingsgiganten in Europa (de twee andere zijn Unilever en Danone) het verst geëvolueerd inzake globalisering en diversificatie. De onderneming zal bijgevolg het meest kunnen profiteren van de snelle groei in de emerging markets. Ook de afwerking van een zware investerings- en herstructureringsronde zal weldra haar vruchten afwerpen in de vorm van margeverruiming. Dit alles maakt dat de groep in staat moet zijn een jaarlijkse winstgroei van minstens 8% voor te leggen. Ook de lage relatieve waardering – zonder aanwijsbare redenen – vormt een pluspunt.

4. Vodafone

Vodafone is na de overname van Airtouch en Mannesmann de nummer één inzake mobilofonie, zowel inzake aantal abonnees als geografische aanwezigheid. Uiteraard staat het bedrijf vooral sterk in Europa, met een dominante positie in bijna elke relevante markt. In de VS is er een landomvattend akkoord met Verizon. In het attractieve China werd een eerste stap gezet via China Mobile. De dominante positie en het wereldwijde bereik van deze mobilofoniereus bieden tal van strategische voordelen, zowel wat commerciële marketingpower, de tarifering, als de operationele koppeling van netwerken betreft. Met de verder te verwachten groei van de wereldwijde mobilofoniemarkt en de financiële slagkracht van het bedrijf zelf, wordt Vodafone Airtouch één van dé telecombedrijven van het volgende millennium. Een resem samenwerkingsakkoorden met technologie- en mediabedrijven (zoals het opstarten van een multi-access portaalsite in samenwerking met Vivendi en Canal+) stelt deze centrale positie nog meer in het licht.

5. Ericsson

Ericsson is, na Nokia en Motorola, de nummer drie wat de verkoop van gsm-handsets betreft en heeft daarnaast een ijzersterke positie op het vlak van infrastructuur. Ericsson is bijzonder goed geplaatst (qua patenten, knowhow en alliantie-akkoorden) om de absolute marktleider te worden voor de infrastructuur van de derde-generatiemobilofonie, waarvan de doorbraak wordt verwacht vanaf 2002. Van de 22 contracten die totnogtoe voor dergelijke netwerken werden gesloten, is Ericsson in zeventien gevallen van de partij. De verlieslatende productie van gsm-toestellen blijft evenwel de pret bederven. De winstverwachting voor het jaar 2000 werd onlangs neerwaarts herzien, waardoor de koers nog dieper afgleed. De waarde van Ericsson zit evenwel in de netwerkinfrastructuur. De vooruitzichten ter zake blijven zeer positief.

6. Freddie Mac

Freddie Mac koopt hypotheekleningen van andere financiële instellingen die nadien ofwel voor eigen rekening worden bijgehouden, ofwel worden verkocht aan andere beleggers. De inkomsten van Freddie Mac zijn dus tweeledig: enerzijds de rente op de hypotheken in eigen portefeuille, anderzijds een commissie op de gesecuritiseerde effecten. De Amerikaanse hypotheekmarkt heeft enkele recordjaren achter de rug. De hoge defensieve groeikwaliteiten verantwoorden de opname in een langetermijnperspectief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content