Mithra staat in de uitverkoop: ‘De grootste constructiefout is geen sterke band met VS’

Bezoek aan Mithra Pharmaceuticals in Flemalle | Foto: Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Luikse biofarmabedrijf Mithra Pharmaceuticals staat te koop, volledig of onderdelen ervan. Het is een nieuwe strategische wending, maar vooral een noodkreet.

Dat gebeurt zonder CEO David Solomon. Hij stapt per direct op en wordt vervangen door de financieel directeur Christophe Maréchal en de operationeel directeur Xavier Paoli als co-CEO’s. De klok in Luik staat op één voor twaalf. Beide mannen moeten zien te redden wat nog te redden valt.

VS zijn het walhalla

Er is de afgelopen jaren heel wat fout gelopen bij het Luikse biofarmabedrijf Mithra. Er is veelvuldig over geschreven, maar één cruciaal element komt zelden aan bod: de missing link met de Verenigde Staten. Dat kunnen we leren van het succesverhaal van argenx: je moet enorm goed geconnecteerd zijn met de Verenigde Staten, om twee redenen.

‘Een stevige blockbuster zonder de Amerikaanse markt? Dat is vrij uitzonderlijk.’

Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Ten eerste: daar zit het geld. Het is daar veel gemakkelijker 100 miljoen dollar op te halen met een goed verhaal, zelfs als Europese farma- of biotechspeler, dan hier 10 miljoen euro bijeen te harken. Geen absolute noodzaak, maar wel bijzonder handig daarbij is een beursnotering op Nasdaq.

Daarnaast beslist de Amerikaanse markt of je een succesproduct hebt of niet. Een stevige blockbuster zonder de Amerikaanse markt? Dat is vrij uitzonderlijk.

Bekijk de toelichting van Danny Reweghs in de studio van Kanaal Z of lees hieronder verder

Koning aan de Maas

Mithra is eigenlijk veel te veel een Luiks verhaal gebleven. Het was veel te veel enkel maar sant in eigen land. Het management zou de helft van de tijd in de Verenigde Staten moeten vertoeven om voortdurend connectie te houden met de grote Amerikaanse fondsen en analisten om hen warm te maken voor hun verhaal. Dan is het klaar om op het moment dat het slaagt in een ‘proof of concept’-studie (fase II-studie die de werkzaamheid van het product aantoont bij een beperkt aantal patiënten), een grote kapitaalronde te doen bij die Amerikaanse fondsen. Nog beter is dat te doen via een beursgang op de Amerikaanse beurs. Zo deed argenx het, maar tot een Amerikaanse beursgang is het voor Mithra nooit gekomen. Het moet zeker ooit overwogen zijn, maar concrete stappen zijn nooit genomen. 

Geen lucratieve Amerikaanse deals

Het gebrek aan een diepgaande voeling met de VS is het bedrijf ook altijd zuur opgebroken bij het sluiten van deals voor die cruciale markt. De oorsprong van de financiële problemen zit bij de Amerikaanse deal voor de anticonceptiepil Estelle. Er kwam geen grote Amerikaanse speler uit de bus, al had de toenmalige CEO en referentieaandeelhouder François Fornieri dat wel aangegeven, maar het Australische Mayne Pharma. Dat is absoluut geen speler uit de Champions League en een bedrijf zonder grote financiële mogelijkheden. Er was dan ook geen voorafbetaling van tientallen miljoenen euro’s of dollars. Neen, er was wel een ‘upfront payment’ in aandelen Mayne Pharma, maar dat aandeel was de jaren voordien alleen maar gezakt. Het laatste stuk van dat aandelenpakket werd nog maar onlangs verkocht als strohalm om weer een aantal weken verder te kunnen. Op een lucratieve Amerikaanse deal voor Donesta, het kandidaat-geneesmiddel tegen opvliegers in de menopauze, wachten we al enkele jaren.

‘Als er zaken kunnen worden verkocht, vrezen we dat het tegen bradeerprijzen zal zijn’

Dat heeft mogelijk tragische gevolgen voor alle stakeholders, inclusief de aandeelhouders die de waarde van het aandeel voortdurend hebben zien verschrompelen tot er bijna niks meer overblijft. (Update: op Euronext Brussel viel de koers van het Mithra-aandeel dinsdag met 27,71 procent terug tot 0,373 euro per aandeel). De nieuwe co-CEO’s staan natuurlijk in een bijzonder zwakke onderhandelingspositie om nog iets deftigs uit de brand te slepen. Als er zaken kunnen worden verkocht, vrezen we dat het tegen bradeerprijzen zal zijn. Een succesverhaal zal Mithra niet meer worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content