De duurste van de westkust

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Nergens aan de kust zijn de appartementsprijzen sterker gestegen dan in Nieuwpoort. Nochtans was er een zware terugval in het aantal verkopen.

Nieuwpoort schuift weer een plekje hoger in de rangschikking van duurste kustgemeenten. Het vastgoedfenomeen van de Westkust wipt over buurgemeente Koksijde naar de tweede plaats, maar blijft nog wel altijd op een veilige afstand van Knokke-Heist. De klim in de rangschikking is het gevolg van een stevige prijsspurt in Nieuwpoort. De federale overheidsdienst Economie noteerde in Nieuwpoort een referentieprijs voor appartementen van 328.500 euro, 8 procent hoger dan in 2012. In vijf jaar bedraagt de prijsklim 31 procent.

Opvallend: de nieuwe prijsstijging kwam er ondanks een scherpe terugval in het aantal transacties: van 530 in 2012 naar 451 in 2013. Een deel van de verklaring is wellicht dat de kwaliteit van de verkochte panden hoger lag dan in 2012. Marc Naessens, verantwoordelijke voor de verkoopafdeling bij het makelaarskantoor Immo Eecke, wijst erop dat dit wel eens een structurele wijziging zou kunnen zijn. “Nieuwpoort heeft vanaf het begin van het vorige decennium een echte vastgoedboom gekend”, zegt hij. “Er is veel hoogwaardig aanbod bij gekomen, onder meer langs de Havengeul. Een deel van dat recente patrimonium komt nu beetje bij beetje op de secundaire markt.”

Dat zorgt niet alleen voor een opwaarts prijseffect, het heeft ook gevolgen voor het oudere aanbod op de markt. “Die oudere appartementen verkopen duidelijk moeilijker”, getuigt Marc Naessens. “Temeer omdat er veel aanbod is. Want we zien ook een generatiewissel. Bij de verkopers zijn er veel zestigers en zeventigers.” Naessens relativeert dan ook de prijsstijging in de officiële statistieken. “Ik zie eerder stabiliserende prijzen”, zegt hij. “Kandidaat-kopers zijn prijsbewuster dan enkele jaren geleden. En omdat er meer aanbod is, kunnen ze ook kieskeuriger zijn.”

Concurrentie voor nieuwbouw

Op de markt van de nieuwbouwappartementen berekende het studiebureau de Crombrugghe & Partners de prijs per vierkante meter op 4150 euro (+2,5 %). Maar ook het nieuwbouwsegment voelt de concurrentie van de recentere tweedehandsappartementen, meent Marc Naessens. “Doordat je bij nieuwbouw 21 procent btw moet betalen, is daar sowieso een prijshandicap. En de kwaliteit verschilt niet zo veel: zo’n recent tweedehandsappartement beantwoordt nog goed aan de verwachtingen. Als promotor moet je dus op een andere manier het verschil proberen te maken. Door bijvoorbeeld producten op de markt te brengen met een andere dimensie.” Hij verwijst naar het project Lectus IV op de zeedijk. In plaats van de gebruikelijke gevelbreedte van 4 meter bouwt promotor Condius een appartementsblok met een façade van 9,25 meter. Ook in de Albert II-laan, de winkelstraat pal achter de zeedijk, bouwt de lokale promotor Gehoco een blok met een bredere (6 meter) gevelpartij.

Er is volgens Naessens nog een reden waarom promotors in Nieuwpoort-Bad inventiever uit de hoek moeten komen: de concurrentie van nieuwbouw in Nieuwpoort-Stad. “In de dorpskern van Nieuwpoort-Stad ontstaat stilaan een mooi aanbod van nieuwe appartementen”, zegt Naessens. “Die zijn in de eerste plaats wel bedoeld voor de lokale bevolking, maar ook het publiek van het tweedeverblijfsvastgoed toont interesse. De appartementen zijn er doorgaans iets ruimer en de prijzen zijn lager dan in Nieuwpoort-Bad.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content