De CEO van het goede doel

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Je personeelsleden een cheque van 250 euro geven op voorwaarde dat ze die spenderen aan een goed doel: het minste wat je kan zeggen, is dat zoiets niet elke dag voorkomt. Toen bekend raakte dat hr-dienstverlener SD Worx aan elk van zijn medewerkers een liefdadigheidscheque zou overhandigen, was dat opvallend nieuws. Ook al omdat het totaalbedrag dat daarvoor wordt vrijgemaakt niet mis is: 320.000 euro voor de 1280 personeelsleden.

SD Worx kreeg voor deze geste meer dan één compliment. Jan Van den Nieuwenhuijzen, gedelegeerd bestuurder bij SD Worx, blijft er opvallend kalm bij. “Dit initiatief is het resultaat van een brainstorming tussen een aantal mensen. Veel van onze medewerkers zijn lokaal geëngageerd op school of in een vereniging. Daar kan de cheque voor gebruikt worden.”

Het cadeau is ook mogelijk dankzij de goede resultaten van de groep. Vorig jaar werd een winst van 20 miljoen euro gerealiseerd en dat geld wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om uit te keren aan aandeelhouders. “Als sociaal secretariaat zijn we verplicht de structuur van een vzw aan te houden,” legt Van den Nieuwenhuijzen uit. “We hebben geen aandeelhouders en dus doet onze winst het eigen vermogen aandikken. Er hangt ook geen interessant fiscaal plaatje aan. Als vzw betalen we belastingen op ons vermogen en niet op onze winst. Voor ons betekent 250 euro geven ook werkelijk 250 euro.”

De operatie staat niet los van Jan Van den Nieuwenhuijzen (54) zelf. Als gedelegeerd bestuurder van de hr-dienstverlener heeft hij altijd gepleit voor een engagement in de wereld van de filantropie. Via een stichting steunt SD Worx organisaties die zich bezighouden met kansarme jongeren. Ook de culturele sector (het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen) wordt gesponsord. Van den Nieuwenhuijzen vindt het een must dat bedrijven aan liefdadigheid doen. Hij verwijst naar de VS, al gaat het daar wel zeer ver, vindt hij. “Daarmee bedoel ik dat het niet alleen een zaak van de privésector moet zijn. Ook de overheid heeft hier een rol te vervullen.”

Ook op persoonlijk vlak is Antwerpenaar Van den Nieuwenhuijzen actief in de wereld van de filantropie. “Ik engageer mij inderdaad voor een aantal zaken,” zegt hij. “Werken zonder inkomen noem ik dat. Ik ben voorzitter van de Karel de Grote-Hogeschool en van een paar schooltjes voor kinderen met gedragsproblemen zoals ADHD.” Eén ervan is openluchtschool Dennenhof in Malle.

Het sociale engagement van SD Worx en zijn topman valt op, net nu de discussie over de hoge managerslonen in alle hevigheid woedt. Van den Nieuwenhuijzen houdt zich op dat domein wat op de vlakte. “Ik kijk naar die discussies met de bril van de hr-man,” zegt de chief executive officer van SD Worx. “Ik vind dat hier vaak een verkeerde discussie wordt gevoerd. Iedereen moet fair en marktconform worden beloond, zo simpel is het. Vraag is natuurlijk wat een faire verloning is. Als je de lonen in ons land vergelijkt met de VS, zijn die in België niet zo ruim bemeten. En je staat ook niet heel je carrière aan de top. Ik vergelijk het met topsporters.”

Van den Nieuwenhuijzen draait al een tijdje mee in hetzelfde bedrijf. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was hij actief op een aantal ministeries, onder meer dat van Streekeconomie en Landbouw en Middenstand, maar “dat is een grijs verleden”. Eerst was hij actief op de sociale dienst van het VEV en van 1991 tot 1999 was hij algemeen directeur van SD Worx. Sinds 1999 is hij gedelegeerd bestuurder.

En dat in een allesbehalve ‘zachte’ sector. “Als hr-dienstverlener moeten wij ons ook op een concurrentiële markt positioneren.” Om te beginnen, beperkt SD Worx zich allang niet meer tot het sociaal secretariaat en het beheer van de payroll. De kernactiviteit blijft natuurlijk de loonberekening voor 30.000 bedrijven met in totaal meer dan 600.000 werknemers, maar daarnaast is SD Worx nog actief op het vlak van werving en selectie, sociaaljuridisch advies en opleiding. Die activiteiten worden onder een aantal nv’s samengebracht.

Van den Nieuwenhuijzen: “De markt voor hr-dienstverlening is een groeimarkt. Dat trekt nieuwe spelers aan. Enerzijds duiken er nichespelers op, anderzijds merk je een vervaging van de markt. Hr-bedrijven gaan diensten aanbieden die in het verlengde liggen van hun competenties.” Zoals Randstad, dat er onlangs in slaagde een sociaal secretariaat over te nemen. Een evolutie die de Antwerpenaar met aandacht volgt. “Als Randstad de middelen heeft om in heel Europa de loonadministratie van bedrijven te verzorgen, moeten wij ons daartegen kunnen wapenen,” zegt hij.

Dat verklaart ook de internationale expansie van SD Worx. Momenteel bouwt het sociaal secretariaat activiteiten uit in al onze buurlanden. Een proces dat eigenlijk al een tiental jaren aan de gang is. Minder succesvol was de samenwerking tussen Arinso en SD Worx. Acht maanden geleden sloten ze een partnership af dat zich richtte naar bedrijven die een internationale payrolloplossing in SAP wilden realiseren. “De samenwerking werd stopgezet omdat we concurrenten waren en een andere visie hadden,” luidt het.

De internationalisering van de branche neemt toe, maar SD Worx blijft lokaal verankerd. Zo is er de band met Voka, het vroegere VEV. De band is minder sterk dan velen denken, legt Van den Nieuwenhuijzen uit. “We zijn wettelijk verplicht om twee bestuurders te hebben van de werkgeversorganisaties. Maar het VEV heeft ons altijd veel autonomie gegeven. Wij onderhouden veel contacten bij het maken van studies. Ook lokaal bouwen we nu – gezien het samenwerkingsverband met de Kamers – een netwerk uit.”

Van den Nieuwenhuijzen noemt zich een overtuigde Vlaming. Hij is een van de ondertekenaars van het recente Lentemanifest, dat pleit voor meer autonomie voor de deelstaten. Van den Nieuwenhuijzen: “Ik koos voor het Lentemanifest en niet voor het Warandemanifest. Vlaanderen moet op een aantal domeinen zelf meer stappen kunnen zetten, maar voor mij kan dat nog binnen een groter geheel gebeuren.” Als dat echter niet lukt, twijfelt hij of België binnen vijf jaar nog zin heeft.

JAN VAN DEN NIEUWENHUIJZEN Gedelegeerd bestuurder van SD Worx.

Geeft een cheque van 250 euro aan elke werknemer, te besteden aan een goed doel.

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content