Controleur wordt gecontroleerde

WIE

Marianne Collin (38)

IS

Chief risk officer en lid van het directiecomité van Belfius

WAS

Na haar studies economie ging Marianne Collin in 2004 aan de slag bij de Nationale Bank. Al snel werd ze op verzoek van vicegouverneur Luc Coene adviseur op het kabinet van toenmalig eerste minister Guy Verhofstadt (Open Vld). Die opdracht zou aanvankelijk drie maanden duren, maar Collin bleef uiteindelijk jarenlang op liberale kabinetten. Ze werkte voor onder anderen Patrick Dewael, Karel De Gucht en Guy Vanhengel. In 2011 keerde ze terug naar de Nationale Bank, waar ze mee verantwoordelijk was voor het bewaren van de stabiliteit van het Belgische bankensysteem. Ze volgde onder andere de Dexia-crisis en het ontstaan van Belfius van nabij op. Ook het macroprudentieel toezicht werd haar bevoegdheid. In 2017 kwam ze bij Belfius terecht, als rechterhand van de toenmalige CRO, Eric Hermann, die ze nu is opgevolgd.

WIL

Als chief risk officer houdt Collin zich bezig met het toezicht en het beheer van de risico’s waarmee een bank wordt geconfronteerd. Ze is ook het eerste vrouwelijke lid van het directiecomité van Belfius. “Met mijn overgang naar Belfius evolueerde ik van controleur naar gecontroleerde. Ik ben in de bank nu de persoon die het meeste contact heeft met de toezichthouders.”

Collin leidt een team van 200 medewerkers. “Risicobeheer betekent risico’s inschatten, zoals een stijging van de rentevoeten of de impact van een recessie, maar ook van een beurscrash. Ook cyberaanvallen tegengaan hoort erbij.”

Voor Belfius ziet ze de komende jaren een rol weggelegd als “facilitator voor de financiering van de toekomstige investeringen. We willen er mee voor zorgen dat België blijft investeren in de toekomst, vooral in infrastructuurwerken.”

VRIJE TIJD

Lopen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content