Catherine Rutten (45): ‘Ethisch handelen is prioritair’

Een jaar geleden kondigde pharma.be aan dat Catherine Rutten gedelegeerd bestuurder Leo Neels zou opvolgen. De facto leidt ze pas sinds september de beroepsvereniging van geneesmiddelenbedrijven. Destijds liet de raad van bestuur weten dat Rutten als bruggenbouwer zou fungeren tussen de overheid, de sector en de spelers uit de sector.

De juriste werkte, voor ze bij pharma.be kwam, bij het advocatenkantoor Allen & Overy, bij British Telecom en bij de telecomregulator BIPT. Zo iemand moet de juiste papieren hebben om bij alle betrokken partijen de neuzen in dezelfde richting te krijgen.

Nauwelijks een jaar later blijkt de topvrouw onder de indruk van de Belgische farmasector. “Ik ben verrast door wat ik hier heb gevonden”, zegt ze. “We weten als gewone burger niet hoe belangrijk België als farmaland is. Ons land behoort tot de wereldtop. Ik heb het dan zowel over het academische onderzoek als over de productiebedrijven. Met 32.000 rechtstreekse werknemers zit de Belgische farmasector in de Europese top vijf. We zijn bovendien de op één na grootste exporteur van geneesmiddelen in de wereld. Dat is positief voor de Belgische handelsbalans. Voorts is de farmasector de belangrijkste innovatiemotor in België. We tekenen voor 40 procent van de privé-uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en dragen op die manier bij tot het halen van de Lissabon-doelstellingen. Eigenlijk is België gewoon de Pharma Valley van Europa.”

Een mooie startpositie, maar de belangen lopen toch niet altijd gelijk?

CATHERINE RUTTEN. “Dit is in elk geval een uniek ecosysteem waarvan we niet altijd beseffen dat we er trots op mogen zijn. Het klopt dat niet alle leden grote multinationals zijn. Onder onze 140 leden tellen we ook 60 kmo’s en 43 biotechbedrijven. Die diversiteit is een troef waar andere landen naar opkijken.

“Wij hebben leden uit de hele waardeketen in de farma. Bovendien is in België de samenwerking tussen de academische wereld en de farmabedrijven heel goed. Dat is een troef. Om een voorbeeld te geven: tegenwoordig zijn zeven op de tien nieuwe geneesmiddelen van biologische oorsprong. België is goed voor nauwelijks 2 procent van de Europese bevolking, terwijl 30 procent van de Europese biotechindustrie zich in ons land bevindt. Dus ook daar staan we aan de top.”

U loopt op wolkjes. Loert er dan geen gevaar om de hoek?

RUTTEN. “De buurlanden zitten niet stil. Vooral Ierland en Zwitserland trekken dankzij ondersteunende beleidsmaatregelen veel investeringen aan. Voorlopig blijft de farmasector een van de groeisectoren in de kenniseconomie, maar als België investeringen wil aantrekken, moeten we in elk geval de diversiteit van ons ecosysteem behouden en inzetten op fiscale maatregelen en op een betere prijs en terugbetaling om onze competitieve voordelen te versterken. Daarvoor hebben we nood aan een coherent en voorspelbaar beleid dat rekening houdt met de noden van de sector.”

Van telecomregulator naar lobbyist voor de farma. Is het een kleine stap?

RUTTEN. “Onze leden hanteren een groot verantwoordelijkheidsbesef en stellen ethisch handelen prioritair. Dat ligt mij wel. Onze studiedienst maakt dat wij in het Belgische bestel van sociale zekerheid voor onze expertise en dossierkennis als een betrouwbare partner worden beschouwd.”

R.B.

“We hebben nood aan een coherent en voorspelbaar beleid”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content