Bouwen voor de particuliere investeerder

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Een verzelfstandigd Optima Global Estate kon zijn omzet in 2013 bijna verdubbelen. Om de groei te bestendigen richt het Gentse vastgoedbedrijf nu ook zijn pijlen op nicheproducten en lonkt het naar de Waalse markt.

Optima Global Estate, de vastgoedvennootschap van de Optima-groep, verkocht vorig jaar 350 appartementen, goed voor een omzet van 33 miljoen euro (83% meer dan in 2012). De winst na belasting bedroeg 5,1 miljoen euro. In 2012 was dat 3,4 miljoen euro op een omzet van 18 miljoen.

“De marktomstandigheden zaten mee”, geeft CEO Ruben Piqueur toe. “De lage rente is een motivatie om roerende waarden te ruilen voor onroerende waarden. De Belgische vastgoedmarkt heeft ook nog altijd een goede reputatie. De meerwaarde is niet spectaculair, maar wel standvastig. ”

Die gunstige omstandigheden zijn niet nieuw. Een andere verklaring voor de stevige omzetgroei is de verzelfstandiging van Optima Global Estate. Na de overname van Ethias Bank in 2011 kreeg financieel planner Optima een banklicentie. “Om die activiteit te mogen uitoefenen (die overigens wordt stopgezet, nvdr), eiste de Nationale Bank wel dat we onze vastgoedactiviteiten en -risico’s zouden afsplitsen”, vertelt Piqueur. “Daardoor is de opdracht van Optima Global Estate verruimd. Vroeger werkten we uitsluitend voor de klanten van de bank. Nu verkopen we ook aan particuliere beleggers die geen band hebben met Optima.” De kritiek dat Optima mensen richting vastgoed pusht, is onterecht, vindt Piqueur. “Van alle Optima-klanten koopt slechts een kwart vastgoed bij ons.”

Optima Global Estate concentreert zich op residentiële projecten in Brussel, Antwerpen en thuisbasis Gent. Soms treedt het zelf op als projectontwikkelaar, maar evengoed verkoopt het projecten van andere promotors. “Ik bouw graag, maar het is niet zo dat we per se zelf willen bouwen”, zegt Piqueur. “Een goed project op een interessante ligging kan altijd op onze interesse rekenen.” Hij geeft het voorbeeld van Belview, een projectvan Allfin en BPI (onderdeel van de CFE-groep) in de Europese wijk in Brussel. “Dat is zo goed gelegen, dat konden we niet laten passeren.”

“De enige constante is dat we bijna altijd het beheer en het rentmeesterschap op ons nemen”, vervolgt Piqueur. Optima Global Estate wilt daarmee de particuliere vastgoedbelegger ondersteunen. Maar wordt vastgoed zo niet te veel in de markt gezet als een klassiek financieel product, soms zelfs met een ‘gegarandeerd rendement’? “Nee”, vindt Piqueur. “We spelen in op een behoefte. Veel van onze klanten zijn mensen met een vrij beroep. Die hebben meestal geen tijd en/of zin om hun vasgoedbelegging actief op te volgen. Een gegarandeerd rendement bieden, vind ik gevaarlijk. Daar wagen we ons niet aan, want de marktomstandigheden kunnen altijd wijzigen. We maken wel projecties voor de klant. Overigens: een huurgarantie wordt meestal in de verkoopprijs verrekend.”

Niches en Wallonië

In 2015 zal Optima Global Estate voor het eerst ook op Waalse bodem vastgoed verkopen. “We hebben ook een deel Franstalige klanten en voor hen ligt vastgoed kopen in Gent of Antwerpen toch moeilijker”, verklaart Ruben Piqueur.

Dit jaar voegde Optima al Leuven toe aan het lijstje van steden waar het vastgoed verkoopt. In het Waterviewproject van Ghelamco commercialiseert het 461 studentenflats. Piqueur: “Het is de eerste keer sinds de jaren negentig dat we studentenvastgoed verkopen. Het is een interessante niche, maar je moet er ook mee opletten. In een nichemarkt is het risico op een overaanbod groter.”

Optima Global Estate bestudeert ook de markt van de seniorenhuisvesting. “De vergrijzing werkt als een magneet op investeerders. Men weet dat dit geen tijdelijk fenomeen is, waardoor onder meer RVT’s met appartementen bijzonder in trek zijn”, stelt Piqueur.

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content