Beurswaakhond start onderzoek naar Ekopak


Financieel toezichthouder FSMA start een officieel onderzoek naar waterzuiveraar Ekopak. Uit onderzoek van onder meer Trends bleek dat Ekopak meermaals foutief en onvolledig communiceerde naar zijn aandeelhouders. Ekopak riskeert daarmee een sanctie of minnelijke schikking. De FSMA kan het onderzoek ook zonder gevolg afsluiten.
Beurswaakhond FSMA kondigt een administratief onderzoek aan naar het beursgenoteerde waterbehandelingsbedrijf Ekopak. Het onderzoek volgt op een analyse die de FSMA voerde naar of Ekopak zijn informatieverplichtingen als beursgenoteerd bedrijf naleefde. Meer daarover hieronder.
Zo’n onderzoek kan enkele maanden duren en verloopt in verschillende stappen. De FSMA zal een voorlopig onderzoeksverslag overmaken aan Ekopak, dat daarop kan reageren. Daarna zal de FSMA het onderzoek afsluiten en overmaken aan het directiecomité. Dat directiecomité kan vervolgens besluiten om een sanctieprocedure in te stellen, een minnelijke schikking voor te stellen aan het bedrijf, of geen actie te ondernemen. Als blijkt dat Ekopak strafrechtelijke overtredingen heeft begaan, kan FSMA het dossier ook overmaken aan de Procureur des Konings.
Ekopak kwam de afgelopen weken in opspraak, nadat onderzoek van Trends en nieuwswebsite Apache uitwees dat het over een cruciaal project voor zijn bedrijfsvoering onvolledig en foutief had gecommuniceerd. Het bleek dat Ekopak op een bepaald moment uit dat project was gegooid en dat er nog geen bindende contracten over waren afgesloten, ook al zei Ekopak meermaals zelf van wel. In eerste instantie ontkende het bedrijf die foutieve communicatie.
Daarna kwam het bedrijf daar zelf op terug en gaf het toe dat het project alles behalve juridisch bindend en contractueel verankerd was. Voorts moest het bedrijf zijn voorlopige omzetcijfers voor 2024 aanpassen. Ekopak had voor dat project al omzet geboekt, terwijl dat nog niet kon als gevolg van de contractuele onzekerheid. Een vorm van agressieve boekhouding, klonk het bij sommige analisten. Ekopak verlaagde zijn omzet van 2024 met 8 miljoen euro, en zag zijn nettoverlies met 5 miljoen euro toenemen tot 12 miljoen euro.
Die ontwikkelingen betekenden veel volatiliteit voor de beurskoers van Ekopak. In de weken na de onthullingen over de foutieve informatie zakte het aandeel met tientallen procenten tot een dieptepunt van 4,35 euro, komende van 14 euro eind februari. De afgelopen weken kocht referentie-aandeelhouder Marc Coucke regelmatig grote pakketten Ekopak-aandelen bij, waardoor de koers opnieuw steeg tot het huidige niveau van 7,7 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier