‘Beste start van Amerikaans cijferseizoen in decennium, ondanks negatieve economische vooruitzichten’

trader op Wall Street © Belga

Strategen van de grootbank Bank of America (BofA) merken op dat de Amerikaanse bedrijfsresultaten in het eerste kwartaal het voorspelde economische onheil bezweren. Het zijn evenwel voornamelijk bedrijven uit de financiële sector die hun kwartaalresultaten al bekendmaakten.

Van de dertig bedrijven uit de toonaangevende Amerikaanse beursindex S&P 500 die tot nu toe hun resultaten hebben gerapporteerd, heeft 90 procent de prognoses van de winst per aandeel overtroffen, becijferde BofA. Dat terwijl 73 procent de geraamde omzet heeft geklopt.

Van bankentumult naar bankenfeest

Die puike prestatie – de grootste opwaartse verrassing in de eerste week van een cijferseizoen sinds 2012 – is te danken aan de “indrukwekkende” resultaten van toonaangevende financiële instellingen als JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.

Nochtans zag het er een aantal weken geleden nog slecht uit voor de Amerikaanse bankensector. De BofA-strategen merken echter op dat het bankentumult van maart alleen regionale kredietverstrekkers trof. En dat veel deposito’s van die banken intussen naar hun grotere rivalen zijn verhuisd, stipt Philippe Gijsels, hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, aan. “De grootbanken werken met overtollig kapitaal in vergelijking met eerdere crisisssen”, klinkt het in de BofA-nota.

De goed boerende Amerikaanse financiële sector kwam ook aan bod in het beursgesprek op Kanaal Z met beleggingsprofessional Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis):

Nog eens 130 bedrijven

Het cijferseizoen wordt deze week vervolgd: zo maken nog eens 130 bedrijven uit de S&P 500 hun kwartaalwinsten bekend. Deze keer uit alle sectoren behalve die van de nutsvoorzieningen; er komen bijvoorbeeld resultaten van de elektrische wagenbouwer Tesla, de farmareus Johnson & Johnson en het defensieconcern Lockheed Martin. Vooruitzichten van de vraag, de winstmarges en het effect van krediet op het gebruik van contant geld zijn de factoren die BofA hierbij in de gaten houdt, weet de website Fortune.

De grootbank zelf liet in het eerste kwartaal een omzet van 26,39 miljard dollar en een winst per aandeel van 94 cent noteren. Analisten hadden 25,1 miljard inkomsten en een winst per aandeel van 82 cent voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content