Bellen via internet: hoe doet u het en hoeveel kost het?

Roel Van Espen medewerker Trends

De kwaliteit van internet-telefonie is sterk toegenomen. We testten verschillende systemen. Hoe moet het?

Reacties: e-trends@trends.be

Telefoneren via internet wordt ook wel VoIP ( Voice over Internet Protocol) genoemd, een technologie die het mogelijk maakt om via software ( softphones) vanop een pc te telefoneren. Bellen kan naar om het even welk telefoonnummer, maar een breedbandverbinding (ADSL of kabel) is wel een must. En hoewel u met een microfoon en een stel luidsprekers al aan de slag kan, is een headset wel handiger.

We probeerden het met SkypeOut (http://www.skype.com). Hierbij moesten we vooraf een belkrediet van 11,5 euro met onze creditcard kopen. De nodige gratis software (6,4MB – zelfs in het Nederlands) liet zich makkelijk installeren. De gesprekskosten waren doorgaans erg voordelig – zeker bij internationaal bellen liggen de tarieven beduidend lager dan bij de traditionele telecomoperatoren. En de gesprekskwaliteit was bij onze tests doorgaans aanvaardbaar, al hadden we soms te kampen met lichte vertragingen of echo’s.

Bent u wel bereikbaar?

De zwakte van softphones situeert zich vooral in de eigen bereikbaarheid. Met SkypeOut konden we namelijk niet zélf opgebeld worden vanaf het gewone telefoonnetwerk, maar uitsluitend vanop een pc (lees: door andere Skype-gebruikers). Dat zal veranderen met SkypeIn, maar wij vonden nu al een alternatief, Packetnet (http://www.packetnet.be).

Daar hadden we de keuze tussen een gratis en een betalend abonnement. Dat laatste had als voordeel dat we recht- streeks bereikbaar waren vanop om het even welke telefoon of gsm. We konden zelfs kiezen tussen een persoonlijk 02- of 03-nummer. Dat abonnement kostte 5 euro per maand of 50 euro per jaar. En we kregen enkele extraatjes erbij: een eigen voicemail, signaal tweede oproep, nummerherkenning, gesprek met drie en een oproepdoorschakeling (bijvoorbeeld naar onze gsm).

Ook zonder pc

Packetnet heeft nog een voordeel: de gesprekken verlopen wel via internet, maar een pc komt er niet aan te pas. Bellen gebeurt dus met een traditioneel telefoontoestel. Op onze breedbandmodem moesten we hiervoor wel een speciale adapter aansluiten, die we voor 99 euro via http://shop.packetnet.be telefoontoestel verbonden.

Wilt u tegelijkertijd ook uw pc blijven gebruiken, dan hebt u een router nodig. U kunt via Packetnetshop voor 110 euro een adapter met ingebouwde router aanschaffen. Bij het gebruik van zo’n router viel de lijn bij onze eerste tests al wel eens uit, maar daarna ondervonden we geen problemen meer. Maak sowieso eerst alle nodige verbindingen vooraleer u de adapter van stroom voorziet. Anders riskeert u – net als wij – problemen bij de activering.

Voor de activering volstaat een e-mail naar Packetnet. Geen ingewikkelde configuratieaanpassingen of installatie van allerlei software. En ook de gesprekskosten vallen mee. Weliswaar hoger dan met SkypeOut, maar de prima gesprekskwaliteit en de andere voordelen maken veel goed. De betaling gebeurt maandelijks via overschrijving.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content