Belgische topmanagers verdienen gemiddeld

Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

Senior managers in Oost-Europa verdienen minder dan de helft van hun West-Europese collega’s. Binnen West-Europa situeert België zich ergens in de middenmoot. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Mercer Human Resource Consulting.

44.898 euro. Zoveel bedraagt het gemiddelde jaarlijkse nettosalaris van een Belgische senior manager. In vergelijking met andere landen scoort België daarmee niet echt slecht, maar een Belgische chief executive officer kan alleen maar dromen van het nettosalaris van zijn collega’s in Zwitserland (87.014 euro) of Amerika (76.560 euro). Dat blijkt uit een recent onderzoek naar salarisverschillen dat HR-dienstverlener Mercer Human Resource Consulting heeft uitgevoerd. De enquête werd wereldwijd gehouden bij senior managers (senior professionals, topkaders en algemene directeurs) in bedrijven met meer dan duizend werknemers.

Het onderzoek wijst uit dat senior managers in Zwitserland het hoogste scoren. Zij verdienen gemiddeld 138.000 euro bruto per jaar. Zwitserland is wel een uitschieter, want gemiddeld verdienen senior managers in West-Europa 82.000 bruto per jaar. Opvallend is dat hun collega’s in Oost-Europa (in de nieuwe EU-lidstaten maar ook in Roemenië en Hongarije) slechts de helft (gemiddeld 35.000 euro) verdienen van hun West-Europese collega’s. Volgens Carlos Mestre, partner bij Mercer Europe, zal dat verschil de komende jaren steeds kleiner worden, want de economie in Oost-Europa groeit ook sneller. “Het salaris op zich is natuurlijk niet voldoende om een coherente vergelijking te maken. Daarom hebben we ook de koopkrachtratio’s berekend,” zegt Mestre.

Het onderzoek naar de verloning van senior managers past immers in een groter onderzoek van Mercer, het International Geographic Salary Differentials-rapport. Het vergelijkt de salarissen op zes functieniveaus, gaande van arbeiders tot senior managers. Het rapport geeft tegelijk een overzicht van de belastingdruk en maakt een analyse van de koopkrachtratio’s. Die evalueert hoeveel keer een werknemer een identieke korf van goederen en diensten kan aankopen. Managers in het Westen kunnen gemiddeld 50 % meer aankopen met een nettosalaris dan hun tegenhangers in Oost-Europa. Senior managers in Zwitserland scoren het hoogst op koopkracht (zie tabel: Hoeveel verdienen senior managers?) en kunnen met het salaris viermaal zoveel besteden als bijvoorbeeld hun collega’s in Hongarije. Mestre: “Met hun hoge salarissen en de relatief lage belastingdruk behoren de Zwitserse managers tot de welvarendsten in Europa.”

Geen fenomenale verloningen meer

Headhunters verwachten dat de verloningen van de topmanagers de komende jaren naar elkaar toe zullen groeien. Tegelijk benadrukken ze dat de tijd van de fenomenale compensatiepakketten voorbij is. En ook het variabele gedeelte in de verloning vermindert, vooral om conjuncturele redenen. Het remuneratiepakket is duidelijk veranderd. Vier jaar geleden waren aandelenopties bijvoorbeeld zeer gewild. Basissalaris, bonus en langetermijnvoordelen waren ongeveer evenredig verdeeld. Vandaag wordt het pakket vooral uitgedrukt in termen van een basissalaris en een bonus.

“Het gebeurt sowieso niet meer dat er voor hogere functies alleen een vaste verloning wordt uitbetaald,” zegt Jean-Charles Uyttenhove van koppensneller Ray & Berndtson. “Bonussen blijven populair, al is hun gewicht afgenomen. Men kiest ervoor om zeer duidelijk meetbare bonussen te verlenen op drie vlakken: persoonlijke prestaties, business units en divisieresultaten. De tijd van de aandelenopties is voorbij, en dat is geen slechte zaak. Hoe vaak heb ik het niet meegemaakt dat de managers vijfmaal per dag op het internet kijken om de beurskoers te volgen? Dat vond ik zeer ongezond.”

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content