Belgisch geld rendeert in Frankrijk
De jaarlijkse prijzen voor de beste Belgische investeerders in Frankrijk gingen dit jaar naar Vandemoortele, IPS en Katoen Natie.
Voor het derde jaar op rij hebben Invest in France Benelux en Trends de beste Belgische investeerders in Frankrijk beloond. Net als de voorbije jaren waren er drie prijzen: voor de beste structurele investering in Frankrijk, voor de meest opvallende innovatieve investering en een speciale prijs van de jury.
De beste structurele investering kwam van de voedingsgroep Vandemoortele. Het West-Vlaamse bedrijf haalde het van zeven andere genomineerden. De aanwezigheid van Vandemoortele in Frankrijk is dan ook indrukwekkend. De groep haalt een jaarlijkse omzet van 400 miljoen euro in het land, goed voor 32 procent van de groepsomzet van 1,3 miljard. 2000 van de bijna 5000 werknemers zijn in Frankrijk aan de slag.
De investeringen die het familiebedrijf onlangs in Frankrijk deed, zijn amper bij te houden. In Vitré (Bretagne) huldigde het vorig jaar een nieuwe zetel voor het logistieke filiaal Panalog (51 miljoen euro omzet) in. In het segment bakkerijproducten opende Vandemoortele een nieuwe productielijn in Atrecht (Arras, 3,78 miljoen euro). Dezelfde vestiging mocht in 2010 al rekenen op een financiële injectie van 43 miljoen euro. In Reims investeert Vandemoortele in drie jaar 13,8 miljoen euro in capaciteitsuitbreiding. Vandemoortele is al een hele tijd in de Champagnestreek actief. In 1986 nam het er een bakkerscoöperatie over en in 1995 nam het er een eerste lijn voor de productie van donuts in gebruik. In 2015 komt er in de regio van Lyon een nieuwe fabriek bij, waarvoor de groep 23 miljoen euro vrijmaakt. Ook die vestiging zal onder de bakkerijactiviteiten van Vandemoortele vallen. Deze site is goed voor 30 extra banen.
Consultant in Lyon
Naast de structurele investeringen, die meestal van grote ondernemingen komen, is er ook een prijs voor een innoverend, jong bedrijf. Dit jaar gaat die naar Group IPS (Industrial Projects Services). Dat consultancybedrijf is opgericht in 1992 en verleent vooral advies aan industriële kmo’s en multinationals. Onder andere ArcelorMittal en Electrabel behoren tot de klantenportefeuille.
Group IPS, met hoofdzetel in Nijvel, is actief in landen als Bulgarije, Spanje, de VS en Brazilië. In februari 2013 opende het een vestiging in Lyon, goed voor tien hooggeschoolde jobs. De reden dat IPS zich in het zuiden van Frankrijk heeft ingeplant, is volgens topman Nicolas Dubois ingegeven door de sterke economische groei die de regio het voorbije jaar heeft gekend. De regio Rhône-Alpes telt meer dan 70.000 ondernemingen. Bovendien is Lyon, na Parijs, de tweede belangrijkste Franse universiteitsstad. De omzet van de groep bedraagt 11,4 miljoen euro. Aangezien Group IPS pas sinds begin 2013 in Frankrijk actief is, bedraagt de omzet daar slechts 5 procent van het totaal.
Volg de klant
De speciale prijs van de jury is dit jaar voor de logistieke groep Katoen Natie. De reden is dat het bedrijf van Fernand Huts om te beginnen al sterk in Frankrijk aanwezig is. 700 van de 9300 werknemers werken op de logistieke platformen in Le Havre, Lyon, Marseille, Metz en Rouen. Eind dit jaar raakte bekend dat Katoen Natie in Antwerpen een investering schrapt wegens een sociaal conflict met de vakbonden over het statuut van de dokwerkers. In de plaats daarvan komt er een logistiek centrum in Saint-Martin-de-Crau, achter de containerhaven van Marseille. “Ik volg mijn klanten”, zei Huts daarover. “Die willen naar Frankrijk.”
ALAIN MOUTON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier