Belgen leren rijden met Koreaanse wagens

Bijna anderhalf jaar was Olivier Sermeus aan de slag bij het failliete MG Rover Belux. Nu wil hij meeschrijven aan het succesverhaal van Kia.

Hoewel het merk bij ons nog lang niet het prestige geniet dat MG Rover had, zijn de Koreanen van Kia intussen wel al in alle continenten aanwezig. In 2007 openen ze zelfs een fabriek in Slowakije. En hoewel klein, verdubbelden ze in de eerste zes maanden van 2005 het aantal bestelde Kia-wagens tot 3392.

Toch is Koreaans leren niet echt de eerste prioriteit voor Olivier Sermeus (38). De Betekomnaar wil vooral het dealernetwerk verder uitbouwen, vooral in Brussel, Gent en in iets mindere mate in Antwerpen “We willen een goede mix van stedelijke aanwezigheid en toch overal bereikbaar zijn voor de klant.” Daarnaast wil hij het merk ook meer aanwezig maken op de fleetmarkt. “Onze Rio kan perfect de vergelijking met een Clio of Polo doorstaan.”

Voor dergelijke uitdagingen is Sermeus de geknipte man. Want de leasemarkt kent hij goed: na zijn marketingstudies aan de Economische Hogeschool Karel De Grote belandde hij in 1992 bij Lease Plan Belgium. “Het is toeval dat ik in de automobielsector terechtkwam, maar op dat moment was leasing hier aan het opkomen.” Vervolgens stapte hij over naar KBC Autolease, waar hij opklom van accountmanager tot directeur sales en marketing, en gedelegeerd bestuurder van KBC Lease Lux. “Maar de volgende stap – managing director van KBC Auto- lease – zat er niet echt in. Daar zit een performant en bekwaam iemand en ik ben niet het type dat gaat hopen dat zo iemand zijn nek breekt.”

In april 2004 werd de Hagelander gedelegeerd bestuurder van MG Rover Belux. “Een opportuniteit: het invoerderschap van een nichemerk.” Maar toen het Britse moederbedrijf op de fles ging, werd die functie uitgehold, omdat de curatoren van PricewaterhouseCoopers de facto de leiding overnamen. “Ik heb bij MG Rover mijn taak niet kunnen afwerken, bij Kia wil ik wél iets kunnen bewijzen.”

Het werknemersbestand van het Koreaanse importeurschap wil Sermeus nog voor het einde van dit jaar uitbreiden van 26 tot 30, onder meer met een fleetmanager die het merk zal voorstellen bij de grote leasemaatschappijen. “Sommigen vinden me relatief jong, maar de president van Kia Motor Corporation is ook maar 35.”

WORDT: managing director Kia Motors Belgium.

VRIJE TIJD: tennis, squash, paardrijden.

L.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content