Belfius lanceert kasbon met rente van 3 procent: ‘Beleg op lange termijn met de renteknip in het verschiet’
De staatsbank Belfius biedt weer kasbons aan. De financiële instelling is daarmee de eerste grote bank die de financiële producten opnieuw op de markt brengt. “Met de renteknip van de ECB in het verschiet adviseren we onze klanten op langere termijn te beleggen”, klinkt het bij Belfius.
Vanaf woensdag zijn de kasbons beschikbaar met looptijden variërend van één tot tien jaar. Klanten kunnen ze al kopen op de website, en vanaf juni ook in de app. De bank kondigt een brutorente van 3 procent voor kasbons van één jaar aan, afnemend tot 2,3 procent voor die van zeven tot tien jaar. Na aftrek van 30 procent roerende voorheffing levert dat een nettorendement van 2,1 procent voor de éénjarige kasbon op. Voor langere termijnen, tot tien jaar, daalt het nettorendement progressief tot 1,61 procent.
Lees verder onder de video
Dat rendement wordt vooral aantrekkelijk beschouwd in vergelijking met termijnrekeningen en spaarboekjes. De kasbon van één jaar steekt gunstig af tegen vergelijkbare producten, behalve de termijnrekening van de Maltese Izola Bank, die een net iets hoger rendement van 2,35 procent biedt. Voor langere looptijden bieden meerdere banken betere voorwaarden dan Belfius. Trends vergeleek eerder al de rente van termijnrekeningen op basis van hun looptijd.
‘Bekend en toegankelijk’
De kasbon is een schuldbewijs met een vaste rentevoet dat wordt uitgegeven door de bank, waarbij die zich engageert om jaarlijkse intresten te betalen gedurende de volledige looptijd. Op de vervaldag wordt het volledige bedrag terugbetaald.
‘We denken dat de kasbons een grote groep beleggers zal aanspreken. Hoeveel geld we willen ophalen? Daar hebben we werkelijk nog geen idee van’
Olivier Goerens, Belfius
“Het is een oud beleggingsproduct dat nog bekend is bij heel wat consumenten. Ook voor zij die het nog niet kennen, is het heel toegankelijk”, weet Olivier Goerens, directeur marketing & sales investments bij Belfius. “We denken dat de kasbons een grote groep beleggers zal aanspreken. Hoeveel geld we willen ophalen? Daar hebben we werkelijk nog geen idee van.”
Antwoord op de staatsbon
De kasbon op één jaar heeft dezelfde brutorente als de staatsbon die in februari werd uitgegeven. De kasbon mag gerust worden gezien als Belfius’ antwoord op de hoge rente en het succes van de staatsbon. 4 september is D-day, want dan vervalt de eerste eenjarige staatsbon en komt de 22 miljard euro vrij die beleggers erin hebben geïnvesteerd.
Andere banken, zoals BNP Paribas Fortis en Crelan, overwegen kasbons uit te geven, terwijl ING en KBC nog geen plannen hebben bekendgemaakt. Gaan in september meerdere banken met de rentevoeten van hun kasbons strijden om het vrijgekomen geld van de staatsbon? “Het is nog te vroeg om te weten hoeveel de rente dan zal bedragen. Ik verwacht dat nog meer banken veel belang hechten aan die datum in september”, stelt Goerens.
‘De staatsbon was vooral het bewijs van een verandering in het klantengedrag’
Olivier Goerens, Belfius
Eerder kon de staatsbon banken ertoe aanzetten de rente op hun spaarboekjes op te trekken. Is de herlancering van de kasbon opnieuw een bewijs dat de ingreep van de overheid succesvol was? Dat wil Goerens niet gezegd hebben. “Het is vooral een bewijs dat de Belgische consument interesse heeft in beleggingsproducten. De rente is gestegen en mensen beleggen in termijnrekeningen, kasbons, staatsbons of andere producten. Belfius was de eerste grootbank die de rente op spaarrekeningen heeft opgetrokken, en nu lanceren we opnieuw als eerste de kasbon. Het is voor mij dus eerder een bewijs van een verandering van het klantengedrag.”
Klantvriendelijker?
Belfius biedt ook termijnrekeningen aan, maar die hebben een looptijd van maximaal één jaar. De rentevoet is niet transparant, want die is het resultaat van een onderhandeling tussen de bank en de klant. “Belfius biedt termijnrekeningen tot één jaar, en vanaf één jaar is er de kasbon”, legt Goerens uit. “Voor een consument die in een termijnrekening investeert, is het heel moeilijk die belegging tijdens de looptijd te verkopen. Ze is zeer illiquide, in tegenstelling tot een kasbon.”
Het is niet bij elke bank mogelijk eerder uit een termijnrekening te stappen en vaak is er ook een administratieve kostprijs. Wie de kasbon voor de vervaldatum wil verkopen, kan dat doen via het onlineplatform Expert Market van Euronext, de vroegere openbare veiling.
‘Het is de overtuiging van Belfius dat de rente de komende weken en maanden zal dalen. We adviseren onze klanten op lange termijn te beleggen, en daar is de kasbon perfect voor.”
Olivier Goerens, Belfius
Belfius geeft toe dat dat proces ook gebruiksvriendelijker zou kunnen. “Dat is een terechte kritiek. Maar misschien krijgen we bij Expert Market de komende maanden nog een evolutie te zien, als de kasbon succesvol is.”
Spaarboekje versus kasbon
Ondanks het feit dat spaarboekjes soms hogere rendementen bieden, hebben kasbons het voordeel van een gegarandeerde rente over de volledige looptijd. Bij spaarrekeningen zijn de rentes variabel. Kasbons vallen ook onder de depositogarantie, waardoor een inleg tot 100.000 euro per persoon per bank veilig is.
“Het is de overtuiging van Belfius dat de rente de komende weken en maanden zal dalen. Dat is trouwens nog bevestigd door Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank”, stelt Goerens. “We adviseren onze klanten op lange termijn te beleggen, en daar is de kasbon perfect voor.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Belfius Bank
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Banken