Video | Nieuws

BEKIJK – Zijn PowerPoint-presentaties passé? Met het nieuwe Google Vids maak je videopresentaties dankzij AI

Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

Google Vids is de nieuwe gratis kantoorsoftware van Google waarmee je videopresentaties kunt maken. Je omschrijft aan de artificiële intelligentie waar de video over gaat en je uploadt een document met de nodige inhoud. Vervolgens genereert Google Vids een video die aansluit bij het onderwerp. Er is geen kennis over montage vereist.

We worden steeds vaker met beeld geconfronteerd. Altijd en overal kunnen we kijken naar video’s op YouTube, Instagram of op de website van Trends-Kanaal Z. Volgens Google is het maar logisch dat ook onze manier van presenteren verandert. In plaats van de klassieke PowerPoint-presentatie, kun je binnenkort video’s maken voor vergaderingen, meetings of pitches op kantoor.

Google Vids werkt met Googles taalmodel Gemini. Dat is zijn concurrent voor ChatGPT van OpenAI. Een video maken begint met een korte omschrijving van het doel van het filmpje. Je kunt ook meteen een werkmap of document toevoegen, zodat Gemini de inhoud kan gebruiken in combinatie met de beelden. Vervolgens genereert Vids een storyboard, waarbij je een overzicht krijgt van de beelden en de bijbehorende tekst. Je kunt daar zelf de volgorde van de beelden wijzigen of de teksten aanpassen.

Daarna krijg je een voorbeeld te zien van de video, met daarbij een tijdsbalk die je helpt te navigeren doorheen het filmpje. Je kunt vervolgens de video gedetailleerder bewerken met tekst, foto’s, achtergrondsjablonen en voice-overs. Dat zijn stemopnames die op de achtergrond van het filmpje spelen. Vids laat je ook geluidsopnames maken, of je kunt zelf een robotstem selecteren die een bepaald script hanteert. Video’s hebben ook achtergrondmuziek, Gemini kiest standaard al muziek die bij het onderwerp van de video past.

Voor gebruikers en bedrijven

Vids maakt deel uit van Google Workspace. Dat is Googles pakket aan kantoorsoftware, bestaande uit Google Documenten, Presentaties en Spreadsheets. Workspace is de tegenhanger van Microsoft Office. Vids zal gratis zijn voor gewone gebruikers, maar het wordt ook aangeboden als een onderdeel van een betalende formule voor bedrijven. Net als in Google Presentaties of Documenten, kun je tegelijk met meerdere collega’s een video bewerken.

Het is nog niet bekend wanneer Vids breed beschikbaar is. Google zegt alleen dat er deze zomer een publieke testversie wordt gelanceerd. Naar verwachting zal Vids in het najaar verschijnen. Het is nog niet duidelijk of de tool meteen wordt uitgerold, of eerst in handen komt van betalende Workspace-gebruikers. Het valt ook nog af te wachten of concurrent Microsoft tegen dan met een gelijkaardig product zal komen voor Office-gebruikers.

Lees en bekijk ook:

Partner Content