Bekers met waarborg

VANESSA DEBRUYNE EN INEKE VAN NIEUWENHOVE "Ons systeem is een oplossing voor zwerfvuil en uitpuilende publieke vuilnisbakken."

Billie Cup bedacht een waarborgsysteem om bekers van take-awaydrankjes te recupereren. Al meer dan honderd horecazaken doen mee. Sinds kort is de start-up ook actief in Nederland.

Hoe werkt Billie Cup? “Wanneer je een koffie of een smoothie in een van de deelnemende zaken bestelt, betaal je 1 euro waarborg voor je beker”, zegt Vanessa Debruyne, een van de oprichtsters van Billie Cup. “Is je drankje op, dan breng je de beker terug binnen bij die zaak, of bij een andere participerende horeca-uitbater. Daar krijg je je euro terug.”

Hoe is het idee ontstaan? “In 2018 voerden de Gentse Feesten herbruikbare bekers in. Dat alle pleinen en cafés vlot samenwerkten om een gigantische afvalberg te vermijden, sprak tot onze verbeelding. We gingen op zoek naar een oplossing die je altijd en overal kunt gebruiken. In mei 2019 hebben we onze eerste Billie Cups gelanceerd.”

Hoe gebeurde de financiering? “We kregen een opstartsubsidie van Vlaanderen Circulair en nog wat financiële ondersteuning van Antwerpen, Gent en Mechelen voor de lancering daar. Steden zitten enorm verveeld met zwerfvuil en uitpuilende publieke vuilnisbakken. Ons waarborgsysteem is een oplossing voor dat probleem.”

Waaruit bestaat het verdienmodel? “De deelnemende horecazaken worden partner en betalen een jaarlijkse bijdrage”, zegt de andere oprichtster, Ineke Van Nieuwenhove. “Daarmee financieren wij onze werking. Voor de uitbaters is dat lidgeld hun enige kostenpost: door het statiegeld is het uitlenen van de bekers een nuloperatie.”

Waar is Billie Cup actief? “We hebben al ruim honderd partners in België: van kleine koffietrucks en ijssalons tot grote spelers zoals het UZ Gent. Ook twaalf hogescholen en universiteiten doen mee. Tot nu lag de focus op Gent, Antwerpen en Brussel, maar met de Universiteit van Wageningen hebben we nu ook een eerste Nederlandse partner. Volgende maand gaan we van start in Brugge en Rotterdam.”

Hoe wil het bedrijf groeien? “We willen het systeem uitbreiden naar ziekenhuizen, treinstations, tankstations, kantoren, bioscopen en scholen, maar door corona hebben horecazaken en cateringbedrijven nu andere prioriteiten. Intussen houden we ons bezig met het verfijnen van onze processen en het ontwikkelen van nieuwe producten.”

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Billie Cup verdient het label omdat het de afvalberg verkleint.

Bekers met waarborg

Partner Content