Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Ons land op vijfde plaats van hoogste overheidsschulden in Europa België was met zijn overheidsschuld in het eerste kwartaal van dit jaar de op vier na slechtste leerling van de Europese klas. Dat blijkt maandag uit voorlopige cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. De schuldenberg kwam in België uit op 108,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Alleen Griekenland (159,8 procent), Italië (137,7 procent), Frankrijk (110,8 procent) en Spanje (108,9 procent) deden het nog slechter.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Begrotingstekort: Europese Commissie wil procedure openen tegen België De Europese Commissie wil tegen België een procedure openen wegens het grote begrotingstekort. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Het betekent dat ons land jaarlijks minstens 0,5 procentpunt van zijn tekort moet wegwerken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Begrotingstekort België is op vier na grootste van de eurozone Het begrotingstekort in de eurozone is vorig jaar licht afgenomen, van -3,7 procent van het bbp in 2022 naar -3,6 procent in 2023. Voor de hele Europese Unie (EU) nam het licht toe, van 3,4 naar 3,5 procent. In België is het tekort opnieuw flink opgelopen, van -3,6 naar -4,4 procent.
Nieuws Nieuws De balans: Europese eensgezindheid, Russisch geduld De lidstaten van de Europese Unie zetten het licht op groen om toetredingsgesprekken te starten met Oekraïne. Maar dat gebeurde pas na een trucje, waardoor de Hongaarse eerste minister Viktor Orban de zaal verlaten had om niet aan de stemming deel te nemen. Wel geeft de EU een duidelijk signaal richting Moskou. Toch hoopt de Russische president Vladimir Poetin dat er in de EU maar ook de VS sneller dan gedacht ‘Oekraïne-moeheid’ opduikt bij de bevolking.
Opinie Opinie Balans van de week: En plots staat Jan Jambon voor 'rustige vastheid’ Met het definitieve stikstofakkoord haalt Vlaams minister-president Jan Jambon toch nog een laatste trofee binnen. De N-VA schuift hem nu zelfs naar voren als kandidaat voor een tweede periode als Vlaams minister-president, ook al kreeg hij heel de legislatuur veel kritiek. Het lijkt erop dat de Vlaams-nationalisten een campagne willen voeren onder het motto ‘geen avonturen’ of ‘de rustige vastheid’ die de christendemocraten zo dierbaar was.