Zwitsers bankgeheim opnieuw onder druk

© belga

Afgelopen weekend lekte uit dat de Duitse fiscale autoriteiten benaderd zijn door een informant, die hen in ruil voor 2,5 miljoen euro, de gegevens wil doorspelen van 1.500 Duitsers die belastingen hebben ontdoken in Zwitserland.

Volgens de Duitse autoriteiten werd de informatie ontvreemd uit de bestanden van een Zwitserse bank. De data zouden naar verluidt in elk geval authentiek zijn, en de Duitse fiscus zou er 100 miljoen euro mee kunnen recupereren, meldt de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het Zwitserse banksysteem is traditioneel gebaseerd op absolute discretie, maar het bankgeheim kwam als gevolg van de wereldwijde economische crisis steeds meer onder druk te staan.

In 2009 vond nog een incident plaats tussen de Verenigde Staten en Zwitserland. Dat incident had te maken met Amerikaanse burgers die belastingen hadden ontdoken via Zwitserse bankrekeningen.

Zwitserland reageert geprikkeld op het nieuwe lek. De Zwitserse overheid verwacht “dat een rechtsstaat geen gebruik zal maken van illegale gegevens (…) dit komt overeen met samenwerking met criminelen en dat is tegen de wet”, verklaarde de Zwitserse minister van Economie.

Ook in Duitsland is er geen eensgezindheid of de Duitse regering nu al dan niet moet betalen om minstens 100 miljoen euro te
recupereren. Twee jaar geleden was er nog een gelijkaardige zaak met Liechtenstein, waarbij een informant betaald werd voor het vinden van informatie rond rekeninghouders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content