Zo vergelijkt u prijzen van webwinkels

© Getty
Roel Van Espen medewerker Trends

Wie op het internet winkelt, wordt niet beperkt door fysieke grenzen. Drie op de vier Belgen kopen dan ook weleens iets in een buitenlandse webshop. Prijsvergelijkers maken het extra makkelijk.

Via het internet kunt u makkelijk de prijzen in (web)winkels vergelijken. Voor meer dan de helft van de consumenten is dat zelfs een doorslaggevend argument om online te shoppen. Zelf vergelijken vergt veel tijd, maar er bestaan handige tools die dat voor u doen. Een voorbeeld is Google Shopping. U tikt de naam van een product in en kunt vervolgens doorklikken naar een prijsoverzicht. De geafficheerde prijzen zijn doorgaans inclusief verzendingskosten in of naar België. Sommige winkels krijgen ook beoordelingen van gebruikers.

Het Nederlandstalige Vergelijk.be laat u de prijzen van ruim 1,2 miljoen artikelen vergelijken in net geen 220 webshops. U kunt in de zoekbalk het merk of een beschrijving van het gewenste artikel ingeven, of u kunt zoeken via productcategorieën met talrijke subrubrieken. Voor elk product toont de site u meteen de goedkoopste winkel, eventueel in het buitenland. Ook hier wordt rekening gehouden met de verzendingskosten voor leveringen in België.

Kieskeurig.be doet ongeveer hetzelfde als Vergelijk.be. Zoeken naar een specifiek artikel kan er eveneens op trefwoord of via de uitgebreide productcategorieën. Wij troffen ook zeer veel productbesprekingen aan, zowel van consumenten als van experts.

Tweakers Pricewatch focust op elektronica, en toont de prijzen van webshops in een overzichtelijke tabel. Via het linkermenu kunt u de resultaten filteren op betaalmethode of maximale leveringstermijn. Alternatieven zijn Kelkoo en ShopMania.

De moeite waard?

Al die vergelijkers tonen de prijzen van producten in winkels die in of aan België leveren. Voor de effectieve aankoop kunt u doorklikken naar de betreffende webshop. Uit onze tests blijkt echter dat de bodemprijzen die de verschillende vergelijkers afficheren, soms onderling tot 20 procent verschillen. Dat komt omdat ze niet allemaal dezelfde webshops opnemen in hun vergelijking. Daarom doet u er goed aan meerdere bronnen te raadplegen, en ook zelf rechtstreeks enkele webwinkels te bezoeken.

Vreemd genoeg laten veel vergelijkingssites Amazon – nochtans een van de grootste e-commercespelers – links liggen. Een Belgische Amazon-winkel bestaat niet, maar als Vlaming kunt u terecht in het Duitse Amazon.de. Daar wijzigt u onderaan de taal naar het Nederlands. Weet dat de boeken die u hier koopt altijd gratis verzonden worden naar België. Dat is ook het geval voor andere items vanaf 29 euro. Neemt u een Prime-abonnement voor 5,99 euro/maand, dan worden heel wat producten gratis geleverd. Bovendien krijgt u dan toegang tot de Prime Video-streamingdienst.

Ook andere afdelingen van Amazon, zoals het Engelse Amazon.co.uk en het Franse Amazon.fr bezorgen in principe aankopen in ons land. De details van de leveringskosten vindt u in de voorwaarden op hun website. Overigens verschillen de aankoopprijzen tussen de regionale Amazon-winkels onderling. U kunt ze makkelijk vergelijken met het onafhankelijke Bstore.be. Die website houdt desgewenst ook rekening met Coolblue, bol.com en AliExpress in zijn vergelijking.

CamelCamelCamel vinden wij eveneens een aanrader. De website laat u per regionale Amazon-winkel zoeken naar specifieke producten. De locatie wijzigt u onderaan. U ziet dan de huidige prijs, maar ook de historische evolutie wordt weergegeven (indien u zich gratis geregistreerd hebt). Vooral handig is dat u een maximumprijs kunt instellen: zodra die bereikt wordt, krijgt u een melding via e-mail. Dat is nuttig voor nieuwe items die u nu nog wat te duur vindt. Vergelijkbaar is de website Keepa.

Plug-ins in uw browser

Surft u in Google Chrome of Firefox? Dan bestaan extensies of add-ons die u nog sneller prijzen laten vergelijken. Die vindt u in de Chrome Web Store en op Firefox Browser Add-ons. Ze draaien in de achtergrond van uw browser en komen in actie wanneer dat nodig is. Het hierboven besproken CamelCamelCamel is beschikbaar als plug-in, onder de naam The Camelizer. Wanneer u zich op een productpagina van een Amazon-winkel bevindt, kunt u hiermee makkelijk de prijsgeschiedenis bekijken en een limiet instellen.

Ook Keepa is beschikbaar als een browserplug-in. Een ander voorbeeld van zo’n handige browsertool (weliswaar alleen beschikbaar voor Google Chrome-gebruikers) is Price Snoop. Zodra u die extensie toegevoegd hebt aan uw browser en vervolgens naar Amazon.de surft, toont die de prijzen voor een specifiek product in andere regionale Amazon-winkels (voor zover ze daar beschikbaar zijn). Die vindt u terug achter het oranje vraagteken. U kunt ook meteen doorklikken naar de desbetreffende shop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content