Zo stelt u een fondsenportefeuille samen
Als fondsenbelegger is het belangrijk dat u geen verzamelaar of een trader van fondsen wordt.
Net zoals bij individuele aandelen en obligaties is het belangrijk niet zomaar beleggingsfondsen te beginnen verzamelen. Als u zonder doelgericht plan fondsen koopt op basis van tips op het internet of in de media, dreigt het resultaat een onoverzichtelijk en gevaarlijk geheel te worden. Zonder plan kunt u overwogen raken in één regio of sector, wat u kwetsbaar maakt voor problemen in die regio of sector.
Financieel plan
Beleggingen moeten gebaseerd zijn op een financieel plan, waarin u bepaalt waarvoor u spaart – bijvoorbeeld de opbouw van een pensioenvermogen of de aankoop van een tweede woning – en wanneer u het geld nodig zult hebben. Als u het kapitaal binnen de vijf jaar nodig hebt, laat u dat het beste op een gewone spaarrekening staan.
Hoe langer uw horizon is, hoe groter het belang van aandelenfondsen in uw portefeuille mag zijn. Op lange termijn bieden die de beste bescherming tegen de sluipende inflatie, die de koopkracht van uw vermogen aantast. Als u een vermogen wilt opbouwen voor uw pensioen, is de leeftijdsregel een belangrijk aandachtspunt. Volgens die regel moet u uw leeftijd in obligaties beleggen. Bent u 30 jaar oud, dan kan u 30 procent in obligaties (of obligatiefondsen) stoppen, en de rest in aandelen of aandelenfondsen. Op uw 65ste bent u dan voor 65 procent belegd in obligaties en voor 35 procent in aandelen. Vergeet niet dat uw vermogen ook na uw pensioen nog lang moet meegaan. Aandelen blijven dus een belangrijk onderdeel van uw portefeuille.
Binnen het aandelengedeelte van uw fondsenportefeuille is internationale diversificatie belangrijk. Als u als Belg, die een baan en een woning in België heeft, ook nog eens alleen Belgische aandelen zou kopen, is uw portefeuille niet echt gediversifieerd. Een Europees en een Amerikaans aandelenfonds, aangevuld met een aandelenfonds uit de groeilanden, vormen een goede basis voor een langetermijnportefeuille.
Fondsen kiezen
De beste aandelen- of obligatiefondsen kiezen is niet eenvoudig. Via de website van Morningstar kunt u fondsen vergelijken. Een aantal banken helpen hun klanten bij hun keuze via een kernselectie van fondsen van derden. Vaak duiken daar dezelfde namen op, wat vertrouwen geeft in het selectieproces. Indexfondsen vormen een alternatief: ze zullen u geen extra rendement boven op het indexrendement bieden, maar ook niet minder. Veel fondsen slagen er niet in hun index constant te verslaan.
Zodra uw portefeuille is samengesteld, is het belangrijk niet te beginnen handelen in die fondsen naargelang uw gevoel over de financiële markten. Net die verleiding om regelmatig in en uit fondsen te stappen, maken dat er een verschil is tussen het rendement dat fondsen halen en het rendement dat beleggers echt realiseren.
Beleggers die regelmatig geld opzijzetten om te investeren in fondsen, zullen die drang minder voelen. Door op een geprogrammeerde manier – bijvoorbeeld elk kwartaal – een bedrag in fondsen te beleggen, kunt u profiteren van beurscorrecties. Zowel Keytrade Bank als Deutsche Bank bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om elke maand een vast bedrag te investeren in hun kernselectie van fondsen.
M.N.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier