Je droomwoning gevonden? Zo ben je zeker van de aankoop

© Century 21
Jan Roodhooft Advocaat

Als je bereid bent om de vraagprijs van een woning of appartement te betalen, betekent dat nog niet zeker dat je ook kan kopen. De verkoper behoudt alle vrijheid om al dan niet met jou in zee te gaan. Hoe ga je best te werk om toch zeker te zijn van de aankoop?

Je ziet een onroerend goed te koop staan op een immosite of in een reclameblad. Je bent ook bereid om de volledige vraagprijs daarvoor te betalen. Weet dan dat de verkoper toch niet verplicht is om aan jou te verkopen.

Het is een uitnodiging

De vermelding van het onroerend goed op de site of in het reclameblad is alleen maar een uitnodiging aan mogelijke kopers om een bod te doen.

De verkoper behoudt vervolgens alle vrijheid. Hij kan kiezen om aan jou te verkopen of hij kan dat niet doen en het onroerend goed vervolgens aan iemand anders verkopen. Hij mag dat doen tegen dezelfde, een hogere of zelfs een lagere prijs dan diegene die jij wil betalen.

Hoe ga je te werk?

Formuleer je bod mondeling naar de verkoper of makelaar. Als die je vraagt je bod ook op papier te zetten doe je dat beter niet. Doe je dit toch, beperk het bod dan alleszins in de tijd zodat je er niet te lang aan vast zit. Zo vermijd je ook dat de verkoper met je bod in zijn achterzak op zoek gaat naar een andere koper.

Geef de verkoper een korte termijn om standpunt in te nemen over je bod. Gaat hij daar op in laat dan zo snel als mogelijk een compromis opstellen of laat de verkoper minstens een verkoopbelofte ondertekenen. Zolang dat niet gebeurt ben je immers niet zeker dat je effectief kan kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content