Een nieuwe woning op het oog? Bereken hier de correcte waarde
Wanneer een woning van eigenaar verandert, willen beide partijen uiteraard een interessante prijs. De website I-Checker wil helpen bij de waardebepaling. Interessant?
Als je een woning koopt of verkoopt, dan geeft het verslag van een onafhankelijke schatter een goed zicht op de werkelijke waarde van dat pand. Met zo’n schattingsverslag in de hand sta je alvast sterker wanneer je met de andere partij gaat onderhandelen over de vraagprijs.
Op internet tref je ook onlinetools aan die je een voorafgaande indicatie of een second opinion willen geven. Zo is er I-Checker, een webdienst van vastgoedexpert Immochecker. Die berekent de waarde van huizen, appartementen en bouwgronden in heel België.
Hoe werkt het precies?
Allereerst dien je aan te geven voor welk type vastgoed je een waardebepaling wenst. Vervolgens moet je een verschillende gegevens invullen. Voor een woning zijn dat onder andere het bouwjaar, de ligging, het aantal vrije gevels, de oppervlakte van de bouwlagen en de afwerkingsgraad.
Op basis van het bouwjaar kent iChecker energetische en bouwtechnische kenmerken toe aan je woning. Die zijn essentieel om de energieprestatie in kaart te kunnen brengen. Via de verschillende afrolmenu’s kan je zelf nog de details over bijvoorbeeld de gebruikte isolatie, beglazing, zonnewering, ventilatie, verwarming en koeling bijsturen.
Vervolgens kan je kiezen uit drie rapporten: Basic (4,95 euro), Premium (9,95 euro) of Expert (14,95 euro). Afhankelijk van de gekozen formule krijg je niet alleen een zicht op de waarde en de energieprestatie, maar ook op de notariskosten, vergelijkingspunten en informatie over de buurt. Kijk alvast eens naar de voorbeeldrapporten op de website van I-Checker.
Nieuwe versie in 2016
Begin volgend jaar komt er overigens een nieuwe versie van I-Checker. Die gaat een heleboel openbare GIS-gegevens en andere statistische data automatisch integreren in de berekeningsmodule. Daardoor zal je als gebruiker zelf veel minder informatie moeten ingeven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier