Hoeveel is uw woning waard?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Overweeg je om een woning of bouwgrond te kopen of te verkopen, en zou je graag een waardebepaling willen? Deze websites geven je een eerste indicatie.

Wil je een onroerend goed kopen of verkopen, of ben je gewoon nieuwsgierig naar de waarde ervan? Koopschatter.be belooft je een onafhankelijke gratis schatting, gebaseerd op de huidige marktprijzen. Tik de postcode of gemeente in, geef aan om welk vastgoedtype het gaat, detailleer een aantal kenmerken en je krijgt meteen een concreet bedrag te zien.

De schatting is gebaseerd op officiële verkoopprijzen uit het recente verleden van onroerende goederen in de buurt. Het rekenmodel van Koopschatter.be gebruikt daarvoor tal van objectieve karakteristieken. De waardebepaling houdt dus geen rekening met subjectieve factoren zoals een mooi uitzicht.

ImmoReus.be schat eveneens de waarde van appartementen, huizen en villa’s (maar niet van gronden). Als niet-betalende gebruiker kan je een aantal details invullen, en op basis daarvan krijg je een ruwe schatting. Wil je een nauwkeurigere waardebepaling die gebaseerd is op meer parameters, dan betaal je 9,90 euro voor een week of 19,90 voor een maand.

Op basis van subjectieve elementen

Op de homepage van ImmoPrice.be moet je een heleboel kenmerken van het te schatten goed ingeven. Daarbij wordt ook gevraagd naar enkele subjectieve elementen, zoals ‘geluidshinder’, ‘omgeving’ en ‘algemene charme’. Je moet ook specificeren of je een waardeschatting wenst voor verkoop of voor verhuur.

Op basis van deze gegevens krijg je gratis een eerste prijsindicatie. Die wordt bepaald aan de hand van een wiskundig algoritme dat rekening houdt met de ingevoerde criteria en met vergelijkingspunten in de buurt. Ook de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt spelen hierin mee. Een gedetailleerd rapport kan je bestellen voor 24,95 euro.

I-Checker, een webdienst van vastgoedexpert Immochecker, berekent eveneens de waarde van huizen, appartementen en bouwgronden. Je kan er kiezen uit drie waarderingsrapporten: Basic (4,95 euro), Premium (9,95 euro) of Expert (14,95 euro). Binnenkort wordt deze website overigens voorzien van een nieuwe berekeningsmodule.

De moeite waard?

Zulke onlinetools zijn het overwegen waard voor een eerste indicatie, maar houd wel rekening met een foutenmarge. Bij onze tests waren er alvast aanzienlijke verschillen tussen de verschillende websites. Een schatter die ter plaatse komt om alles in detail te bekijken, zal wellicht een correctere waardebepaling kunnen geven.

Partner Content