Dit zijn de duurste steden om in te bouwen

© iStock
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Brussel is de dertiende duurste stad wereldwijd om bouwprojecten te realiseren. Door de zwakke euro blijft onze hoofdstad wel interessant voor internationale investeerders.

Volgens de International Construction Costs Index van het ontwerp- en adviesbedrijf Arcadis is New York de duurste stad om in te bouwen. Daarna volgen Londen en Hongkong.

In de top tien staan veel Europese steden. Opvallend daarbij: ook vier steden van buiten de eurozone (Londen, Genève, Kopenhagen en Stockholm). Binnen de eurozone is Brussel de vierde duurste stad voor bouwactiviteiten, na Frankfurt (8ste), Parijs (9de) en Wenen (11de). Amsterdam volgt pas op plaats 21.

De jaarlijkse studie van Arcadis vergelijkt de kosten van bouwprojecten in 44 steden, en dit voor verschillende types gebouwen. Het rapport duidt valutaschommelingen, grondstofprijzen en economische evoluties aan als de voornaamste beïnvloedende factoren.

Zwakke euro is opportuniteit

In de studie wijst Arcadis er op dat de goedkope euro in vergelijking met de dollar en het pond een opportuniteit is voor steden in de eurozone. Ze zijn daardoor interessante doelwitten voor internationale investeerders die er relatief goedkoop in ontwikkelingen kunnen beleggen.

Volgens Arcadis zal de stijgende vraag naar bouwprojecten de bouwkosten in de toekomst doen toenemen. Arcadis voorspelt dat de Europese bouwsector in de komende drie jaar 2,3 procent per jaar groeien. Bovendien zal het ‘Juncker-plan’ van de Europese Commissie 315 miljard aan investeringen met zich meebrengen, onder meer voor grote infrastructuurprojecten.

Brussel is met zijn vierde plaats binnen de eurozone een vrij dure stad om in te bouwen. Een eerste verklaring is dat, in tegenstelling tot Nederland, de Belgische vastgoedsector de crisis goed heeft doorstaan. Daarnaast geniet Brussel met zijn vele nationale en internationale instellingen en administraties van een aanzienlijke en stabiele vraag naar kantoorruimtes. Arcadis meent dan ook dat de eerder hoge ranking duidt op een gezonde en competitieve markt.

Volgens Luc Hellemans, CEO van Arcadis België, is dit een ideaal moment om te investeren in steden in Noord-West Europa. “Continue verstedelijking zorgt voor een stijgende vraag naar woon-, werk- en transportinfrastructuur”, stelt hij. “Deze trend zien we vooral in steden als Frankfurt, Parijs en Brussel, die een specifieke functie hebben als financieel, economisch of politiek zwaartepunt. Bovendien maakt de goedkope euro deze opportuniteiten nog aantrekkelijker voor internationale investeerders.”

De volledige ranglijst

1. New York

2. Londen

3. Hong Kong

4. Genève

5. Macau

6. Kopenhagen

7. Stockholm

8. Frankfurt

9. Parijs

10. Singapore

11. Wenen

12. Doha

13. Brussel

14. Milaan

15. Melbourne

16. Jeddah

17. Auckland

18. Dubai

19. Tokyo

20. Seoul

21. Amsterdam

22. Kiev

23. Ankara

24. Sao Paulo

25. Riga

26. Madrid

27. Shanghai

28. Zagreb

29. Brunei

30. Manila

31. Lissabon

32. Warschau

33. Athene

34. Belgrado

35. Jakarta

36. Sofia

37. Sarajevo

38. Praag

39. Boekarest

40. Ho Chi Minhstad

41. Kuala Lumpur

42. Bangkok

43. Bangalore

44. Taipei

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content